Југоносталгичари, ова за вас важи

66704Роден бев и фрлен како отпадок во една држава која на мене имаше ефект како земјата на чудата над Алиса. Мојата учитељица ме вадеше за бекенбарда увек пред табла да ми опне некоја васпитна оти не сум стоел мирно и сум се клештел како зелен на сирените за Тито. Да. Тито беше мртов а нас живите мораше да ни паѓаат колениците од стоње на сирените у негова чест. Никад не ги сконтав ниту сирените, ниту оние солзи крокодилски на мојата учитељица. Тито го болеше кур у четвртаста рамка закачен над зелената табла. Се изнаеба за сите пари у своите 9 децении а не прцаше и покоен. Му стоевме мирно додека душата атеистичка му гореше у пеколот.
ШО СИ ПО НАЦИОНАЛНОСТ? ЈУГОСЛОВЕН ЈАЛИ МАКЕДОНЕЦ? Ќе ме питаше учитељица која задоволно климаше со глаата на сите шо ќе се кажеа као Југословени. Тоа беше плус за неа кај господинот директор. Шо повеќе Југословени у клас тоа поцврста фотеља за намќорот и повеќе ударци по газот на мојата прва водиља. Ту мори учетелке да знаев дека од тоа ти зависи сексот имаше да се кажам десет пати дека сум Југословен не еднаш. Ама копито неотесано. Фалц семка. Не научив и не научив.Растен у комуњарска средина создадов во себе антитела кон тој систем. Изрод.
Е сеа у ова наше време гледам една генерација родена у времето коа Кљусе и Киро го лупаа шампањацот по повод нашата независност. А да го ебам. Боље ич да не го лупаа и да не дадеа да истече по бината фира. За курово здравје и шампањац и ден на независност коа денес имаме повеќе Југословени од времето коа јадев стапои и ќотеци за мојата недисциплина.
Денес живеејќи и во третата деценија независна држава ние сме само едни талкачи у земјата на чудата. Алиса се чудеше на убајните ја се чудам на небулозите. Денес се навива за Партизан, за Црвена Ѕвезда, се слушаат српски песни по кафаните а македонската патриотска е за лудаци. Имаме поголем сенс за туѓото него ли за своето. А што ни е свое не ни научивме. Некогаш нашите претци го јадеа стапот и камшикот на припитомување, денес нашите скротувачи ни се идоли. Ако нападнеш некој србоман одма добиваш етикета дека си бугараш јали бугарофил, ако нападнеш бугарофили ќе те напраат србоман. Ако нападнеш Македонец нема да те напраат ништо. Нема ни муабет да се праи за тоа. Тоа е нормално. Како шо е нормално да бидеме поголеми Срби од Србите, поголеми паши од пашите. Поголеми Југословени и од оние кои од само ним познати причини не стигнаа на тоа фамозно заседание на АВНОЈ. Сите освен нашите. У Букурешт друзи ја решаваа нашата судбина 1913, во 1943 пак други. За првото плукаме по душманите а за ова второво снегот ни бил длабок. Снегот длабок а мозокот плиток. Немале ланци на тркалите, затоа закасниле. Ама затоа пак во нивно име нивните Фнуци дигнаа биста на Тито у сред Скопје и 29 Ноември го прогласија за роденден на Македонија. Ја мајката. Не е тоа ниту 2 Август 1903, ниту 2 Август 1945. Секако ни 8 Септеври 1991. Само Јајце и ништо друго. Супер. Југоносталгичарите конечно влегоа на иста линија со Бугарите, Грците, Србите и сите наши негатори а тоа е дека сме Титова творба. Секако ако овој муабет доаѓа од Исток е тирански и татарски а ако дојде од Север, секако братски и тој треба да се поздрави. Македонски муабети не сакаме да тераме оти на нив не се осеќаме големи. Поголеми сме да пееме песни четнички по туѓи стадиони отколку да пееме за своето и да гинеме за своето. Јеби га. Јас пак јадам гомна а кај да е ќе го јадам и ќотекот. Ќе ме здене некоја палица у влез коа се гаси тоа светлото. Безбол палка потпишана со некој тип од Кучково. Јеби га. Нека ме боли глаата и онака кур ме заболе веќе за се. Видов дека и во третата декада од наша самостојност ние сме повеќе нивни него ли наши.

Веќе се помалку и верувам на онаа сервирана историја дека некој нас нешто овде ни правел и дека некој нас не онадел. Сами се си прајме, сами си се онадиме. Од своето колку сме проплакале од никого. Рацин бил глув па го отепале на стража, оние струмички студенти јадеа метак и беа стрелани како бугараши и шпиони. Мртвиот нели не може да се брани и си отидоа во гробот со таква етикета. Среќа Ченто остана жив и успеа да го симне тој жиг од своето чело. Умре како Македонец. Е тоа е нашата борба. Да умреме ко Македонци и да не не изеде жигот на гомнојадците. Јали сме Бугарофили, јали Србомани. Тука е борбата. За Македонија борба нема. Има у кафана само ама после 4-5 ракии.
Карванот нека врви, овие букви кој сака нека ги чита. Сакате плукајте сакајте презирајте и онака ме заболе. Знам дека на овие теми најмногу се дига прав. Сега очекувам да добијам лекции за тоа каков живот сме имале односно сме немале тогаш. Како сум неблагодарник на системот кој ни дал држава и народ. Ни дале курац мој. Горди Југословени ,Македончиња мали. Тоа е таа творба која заврши со Сребреница и која го сруши стариот мост во Мостар. Тоа е онаа творба која заврши со гранати во Дубровник и Вуковар, која однесе 250 000 животи и стотици илјади раселени и фамилии разделени. Последиците ќе ги трпиме многу подолго отколку што постоела и таа држава. Премногу голем цех за една бајка во која едни прцаа млади пилиќи и тегнеа јагнетина а други рмбаа по работни акции и јадеа помија. Бљак….

About komitamkd

Десничар,Реалист,
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

27 Responses to Југоносталгичари, ова за вас важи

  1. МАКЕДОНЕЦ !!! напиша:

    Bravo majstore mn dobri statii za zal vistiniti … samo napred, a komunistite koi ke pocnat so komentari za kako tito bil najbolje i u negovo vreme bilo top … toa se isprani mozoci samo i nema da svatat deka nie trpime za toa sto bilo togas dobro …..

    • ЗДРАЦЕ напиша:

      ЈАС СУМ И КОМУЊАР И МАКЕДОНЕЦ, А ТИ МОЖЕШ КУРОВ ДА МИ ГО БРИЧИШ.
      ГЛУП СИ КАКО НОЌ И ГРЕВ Е ДА СЕ КАЖУВАШ ЗА МАКЕДОНЕЦ ЗАТОА ВО ТЕБЕ ЧУЧИ ЕДНО МАЛО, СИТНО И ПЛАШЛИВО МАКЕДОНЧЕ КОЕ СЕ КУРЧИ НА ОВАКВИ ЕБЕНИ БЛОГОВИ.
      РЕЧИ БЕ, КАЖИ БЕ ГЛУП ЕДЕН ДЕКА ТИ Е ФИНО, ДЕКА ТИ Е УБАВО ШТО ТЕ ЕБАТ СЕКОЈ ДЕН. СИТЕ, И ГЛУПАЦИВЕ ОД СДСМ И ПРОСТАЦИВЕ ОД ДПМНЕ. КАЖИ СИ ГО ТОА.
      СЕ ПЛАЧИШ ПИЧКО ЕДНА.
      СЕ ПЛАШИШ ДА НЕ ТИ ГО ЗЕМАТ И ОНА ШТО ГО НЕМАШ А МИСЛИШ ДЕКА Е ТВОЕ.
      НИТУ ЖИВОТОТ НЕ ЕТВОЈ СТОКО ЕДНА.
      ТИ СИ МИ БИЛ МАКЕДОНЕЦ.
      БЕГАЈ БЕ ЛАЈНО ЕДНО ЗАЕДНО СО ОВОЈ КОЈ ГИ НАПИШАЛ ОВИЕ СРАЊА.
      НЕ ДЕ КАЖЕ ДЕКА Е ЈУГОСЛОВЕН ЗА ДИРЕКТОРОТ ДА ЈА ПОЕБЕ УЧИТЕЛКАТА (ОД КАДЕ ЛИ МУ Е ПАК СЕГА ТАА ГЛУПОСТ, ЌЕ ДА ФАНТАЗИРА ИЛИ СЛУШАЛ НЕШТО ПА НЕ ДОСЛУШАЛ) ТУКУ ТИ ТРЕБАЛО ДА МУ ГО ПОПУШИШ НА ДИРЕКТОРОТ СТОКО ЕДНА.
      КОЈ НЕ СИ ЈА ПОЧИТУВА ИСТОРИЈАТА НЕ ТРЕБА ДА ЈА ИМА НИТУ ИДНИНАТА.
      А ЗА ТЕБЕ ПРОПАЛИЦО ИДНИНА НЕМА. ТИ ВЕЌЕ СИ ГО ПОТРОШИЛ И МИНАТОТО И ИДНИНАТА.
      СИ ЖИВЕЕЕШ ВО ИЛУЗИЈА ДЕКА СИ МАКЕДОНЕЦ.
      НЕ СИ МАКЕДОНЕЦ, ТИ СРАМ ЗА МАКЕДОНИЈА СЕРОЊО ПУШИКУРСКИ.

      • komitamkd напиша:

        Ова е напишано за таквите ко тебе….
        Немаш претстава колку ми е ќеф шо вака силно те погодив. Кретену 🙂

  2. а нон име напиша:

    Колку тажна вистина! Среќа што некој ја гледа. Несреќа многумина се слепи.

  3. Damjan напиша:

    Nema vrska postov. Se gleda deka go ima pisuvano nekoj kopilj koj niti videl niti ziveel vo toa vreme tuku mu kazuvale ili cital “komitski” forumi. Ja ne sum jugo-nostalgichar, ama mnogu mrazam vakvi “vojvodi” i “komiti”. Site deneshni “vojvodi” se vakvi. Se borat so senki od minatoto, virtuelni nepostoechki neprijateli, a se pravi pichki koga treba da se soochat so vistinskite opasnosti i neprijateli. Obichni plukachi po onie sho im napravile drzava.

    • komitamkd напиша:

      да ви се посерам у државата која вие сте ја создале…..
      Денес со внуците на оние со кои прокламиравте Братство и едионство очи да копаме…македонците да гнијат по зандани а Балистите да ги ресоцијализирате…..Овој војвода има две војни позади себе. Косовска граница 1999 и Конфликтот 2001…А за тоа каква држава вие ни оставивте поќути си…..

    • Makedonec , ama kosmopolita , otvoren za site i kon site !!! напиша:

      Bravo Damjane !!! Se shto kazha e tochno …. 🙂

      • komitamkd напиша:

        баба Ванѓите одма најдоа профил на мојата личност….Направивте психо-анализа 🙂
        Епа не се рудете. Живеев и во тоа ваше усрано време и во ова сега. Наместо да плачете по една творба шо заврши со 300 000 мртви и почнете да ја цените државата која веќе 23 та година живее самостојност……СФРЈ траеше 50 години, Македонија ќе трае минимум 150 ….Тиквари

  4. umretebugarofobi напиша:

    Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, se Bugarite vi se krivi za se be!!!! I za jugonostalgicarite pa oni se vi krivi. Ke se udavite vo taa zloba. A tvojot vokabular ,”komita”, e dokaz deka i ti si jugonostalgicar. Srpskite pcovki se mnogu poveke od makedonskite zborove vo ovoj gomnarski “tekst”. Kutura 0.

  5. Napred komitamkd, Napred vmro dpmne напиша:

    Bidejki gledam deka site tekstovi sto gi pisuvas ti se epten “realni i tocni” i sekogas vistinski go izrazuvas tokmu ona sto go ima kako karakteristika na nasiot narod, da se drznese da pises iskreno i realno i za posranava vlada sto ni ja eba majkata, sto go laze obicniov narod so ogromno zgolemuvanje na vrabotenosta taka sto gi brise neprijavenite od spisokot na nevraboteni ako eden den zakasnat so potpisuvanje vo direkcijata za vrabotuvanje, i sto na nisto nikade ne moze da se procita ili vidi deka vo nasite najgolemi industriski gigianti kako Jugohrom, potoa vo skoro site fabriki sto se izrodija od bivska Zelezara i uste mnogu drugi kade licno znam deka samo lani preku 4000 luge ostanaa bez leb. Ili samo po narodot imas gaz da plukas i onaniras dodeka gi provociras da ti odgovaraat bruko edna, ili pak bidi iskren i kazi deka golemiot kolumnist komitamkd nema gaz (se plasi ili se lize) da napise nisto loso za ovaa prekrasna vlada od koja posledicite samo sto pocnavme da gi custvuvame i ke gi custvuvame sigurno poveke i od traenjeto na komunizmot i na ovie 23 godini suverenost!!!!!

    • komitamkd напиша:

      Бате не ме замарај, нема да ме стаите у ниту еден табор, овде не пишувам и нема да пишувам за политика. Отруени сте од политика а ако толку ја сакате на ТВ имате по цел ден…Затоа и има собраниски канал….Таму по цел ден се напаѓаат едни и други и се е кажано до збор…Ниту фалам, ниту напаѓам.Тоа е мое право…..

  6. Кучковец напиша:

    На текстов налетав сличајно барајќи го терминот Кучково (родното село на мојот татко). Фактите во текстот нема да ги коментирам бидејки секој има право на свое мислење, само те молам објасними (ако не ти е проблем) зошто безбол палицата со која што требаше да ти ја скршат главата или да ти ја напикаат у г’з (не се сеќавам точно) мораше да биде потпишана од “некој Кучковец”. Имам четириесет и кусур години и не се сеќавам дека “некој Кучковец” се шетал по градов и сексуално и физички малтретирал недолжни граѓани ако мислиш на последниот случај со тоа детето што заврши во кома мислам дека се работеше за припадници на “некоја” навивачка група а не на “некој Кучковец”.
    Или ако не ти текнунаше на друго село од скопскава околија па си можел да спомнеш некој тип на пример од: Лисиче, Бразда, Љубанци и тн.

  7. Мразач на југогомна! напиша:

    Браво братче! Се е како што треба кажано, браво!! Гоманрите ќе се јават одма ќе почнат со политика ќе се посираат на се! Ќе наоѓаат и ќе влечат зборови од контекст за да те спуштат на земја и ќе те направат партиец! Тоа е гнасниот куроглав југоносталгичар кој не помислил ништо убаво за оваа држава во која се родил! Гнасни југоносталгичари ве мразам од сесрце , повеќе и од грците и шиптарите! Од сите душмани на Македонија вие сте најголемите! Ах да имам моќ некоја, ух! Сите на островот на змиите во Преспа на превоспитување, по 10 камшика секој ден! Ќе го видите тито! Овој народ ќе има ли можност како што ја имал еврејскиот, кога талкал низ пустините 40 години со Мојсеј и се прочистил! Испоцркале сите што биле со мала верба а се родиле нови генерации со силна верба! Јас ја немам таа среќа и нема да го доживеам тоа да го видам Македонија без југоносталгичари! Македонија со вистински МАКЕДОНЦИ кои си ја сакаат својата земја, а не гомнари кои се палат, величаат ,сакаат и свршуваат на мртви држави!

  8. Ne ziveam vo minatoto. напиша:

    Niakako ne mozam da gi razberam Jugonostalgicarite seuste se palat na Jugoslavija koja veke ja nema go nema Tito mrtov e go nema komunizamot mrtov e kako moze na nesto sto odamna umrelo da veruvas deka pak ke se vrati da zivees vo iluzija, Da receme deka jugoslavija ke se vrati kako prvo koj e toj Srbin Hrvat Bosanec, Slovencite nema ni da gi spomnam tie uste vo toa vreme bea svesni deka seto toa edna den ke go snema i ne ni sakaa da ziveat voa taa jugoslavija kakva ke bide taa jugoslavija koga nikoj so nikogo ne se saka koj ke go pusti svoeto dete vojnik nekoj srbin da mu sluzi deteto vo hrvatska ili obratno dajte ve molam Jugonostalgicari tresnite ja glavata vo nekoj zid i toa poveke pati i zaprasajte se kako e mozno toa ne mozam da svatam kako moze svojata tatkovina da ne ti e mila da ja sakas poveke od MAKEDONIJA znaci vie nemate identitet ne ste Makedonci ne ste nikoj ne postoite zatoa sto nacija Jugoslovenska nikogas ne postoela a nema da postoite i vie…..

  9. Hrvoje напиша:

    Abe za promena deka si golem makedonec nauci si go jazikot na koj pisuvas! Nikoj ne moze da te “pita”(Pitase) moze samo da te prasa 😉

    • komitamkd напиша:

      А за дијалект си слушнал? Или сите смеат овде да цепаат дијалекти освен ние од Скопје а? И блогерајството е баш зарадо тоа блогерајство секој да се изразува како сака ИНАКУ ЗА ЛИТЕРАТУРНО ИЗРАЗУВАЊЕ МИСЛАМ ДЕКА ТОА СЕ НОРМИ КОИ ТРЕБА ДА СЕ ЗАПАЗАТ НА НАЦИОНАНИТЕ МЕДИУМИ И НИШТО ПОВЕЌЕ….ЕДНА ТВ ШТИПСКА СТАНИЦА ПОГЛЕДНИ(ЈА ЗЕМАМ ЗА ПРИМЕР НЕ Е ЛИЧНО) ПА ВИДИ КАКО ЗБОРУВААТ ИЛИ ГОВОРАТ СО АКЦЕНТ НА О -ТО….ПОЗДРАВ

  10. Daniel Petkovski напиша:

    SE E OK BRATCE I TOCNO , IMAS SAMO EDNA GRESKA I JAS SUM KUCKOEC PA NE BI TE BAPNAL SO PALICA, ALI ZA SE DRUGO SEKOJA CEST .

  11. момак напиша:

    целосно те поддржувам пријател

    • Krali Marko напиша:

      ZASSLUZNI ZA TOA STO MAKEDONIJA DOBILA PRAVA VO TOGASNA JU NE SE TITO I TOGASNOTO RAKOVODSTVO, TUKU MAKEDONCITE KOI STO VEKOVI NANAZAD GINELE ZA MAKEDONSKA SAMOSTOJNOST VO KONTINUITET SE DO NOB I NAPRAVILE NA NEKAKOV NACIN DA SE SLUSNE ZA MAKEDONIJA PA DA TOGASNOTO JU RAKOVODSTVO DA BIDE USLOVENO OD BRITANIJA, NA MAKEDONCITE VO RAMKITE NA JU DA IM BIDAT DADENI SITE PRAVA! NIKAKOV TITO NIKAKOV KOMUNIZAM NE NI DONESE DRZAMA TUKU MAKEDONSKATA PROLEANA KRV NIZ VEKOVITE! TIE STO JA VODEA NOB, MISLAM NA MAKEDONCITE, VISTINSKITE DEJCI I VODACI NA MAKEDONSKIOT NAROD PODOCNA SE UBIENI POD NERAZJASNETI OKOLNOSTI(POD IZGOVOR BEKA SORABOTUVALE DO BUGARITE), ILI PAK SE OSUDENI VO MONTIRANI SLUCAI(PR. CHENTO). NA TOJ NACHIN VASHATA MILA JU SE OSLOBODI OD ONIE KOI SE BOREA ZA MAKEDONIJA, JU GI ISKORISTI ZA VREME NA VOJNATA A POTOA GI ISTREBI ZA DA MOZI DA UPRAVUVA SO EDNOUMIETO!

  12. Eden decko напиша:

    Da pisuvaa pojse lugje vaka moze i ke se svestese eden od ovie gore koj so gi prozva, posto mislam i deka golem del od niv toa im e nekako po inercija, od sram, od dedomu itn itn. Kako i da e 100% si vo pravo i 100% se soglasuvam so tebe.

    P.S. Napisi use neso vakvo.

  13. Krali Marko напиша:

    TOA DEKA TITO I TOJ REZIM SE SMILUVAJA I NI DADOA DRZAVA E NAJGOLEMATA LAGA SERVIRANA OD TOJ REZIM I NE POTKREPENA SO NITU EDEN FAKT! TOKMU TAA LAGA I DEN DENESKA MU NAMETNUVA KOMPLEKS NA MAKEDONECOT DEKA TOJ DOBIL DRZAVA NA POKLON OD TITO I NASIOT NAJMIL SEVEREN SOSED KOJ STO I DA NI NAPRAVI NIE BEZUSLOVNO KE GO SAKAME.

  14. Nekoj si напиша:

    живи гревови со текстов лупање у груди за тоа колку сме ние македонци (со мала м) душа дадовте за Македонија гледам за речиси 3 децении самостојност што направивме? Ништо беда и глупости… тие дома што ве ранат со национализам треба малце да се преиспитат што зборат ..ако толку сте Македонци што не пробате да направите нешто во врска со Западна Македонија или пак да дојдете од другата страна на Скопје да видите што се случува таму туку ми драпате муда овде за Југославија и луѓето што сеуште ја почитуваат иако технички не постои …..Таквите како вас се само великани на вакви блогови у живо ни трага ни глас али ај не е ни важно..Лупнете тоа тиквите нацистички и запрашајте се малце…не плукајте по историја каква и да е ..да не беше Тито до сега ќе бевме или Бугари или Грци или евентуално Срби …

    • Krali Marko напиша:

      I ushte ednash, Tito ne ni dade drzava, ne ni prizna nacija i jazik od toa shto bese dobar i ne sakashe, Britanija nalozuva na Makedoncite vo Vardarskiot del na Makedonija da im bidat dadeni site prava NO za obedinuvanje da ne ni pomisluvaat! Toa deka na togashnoto JU rakovodstvo mu se nazali i ni dade drzava, narod, jazik e laga servirana od togashnite vlasti so koja se zadoeni pogolemiot procent od Makedoncite! Toa e glavna prichina za kompleksot na niska vrednost kaj Makedoncite deka da ne beshe ovaj ili onaj nie nikogash nemashe da imame drzava!

  15. anabeti напиша:

    Koj trcha po duhovitosta ke ja dostigne gluposta

Напишете коментар