Стил со сако Черути

originalslika-14424041Бато Иван Анастасовски на времето беше заменик прецедник на собрание кога комуњарите беа на власт. Типот мењаше сакоа како чарапи. Вљубеник у елеганцијата, кошуља, машна и подбрабена панталона пичкино влакно да се скине на ивицата. Иван е вљубеник у класиката ама исто така и бато Мендух Тачи си има свој стил. На времето му беше голем пријател на Иван и му оддал голем респекат за фризурата и облекувањето. Тоа се тие моменти кои не се многу битни ама се сепак многу битни. Респекат за Мендух Тачи!
-Секогаш носиш добар костум. Јас ќе ти подарам едан”, му рече тогаш Тачи на Анастасовски, кој тоа не си го сконта озбилно и само се насмеал на муабетот. После неколку дена, Иве го мана гром у коприва, кога баткиве на Тачи му кажале дека му го скоцкале сакичот и кеса од Черути а унутра сако Черути со износ од 1000 еври. Тоа е стил јеби га и многу кажува за Тачи и другар му Алиу дека освен канти со гел, црвено Малборо у гепек и распаљотки у Дора знаат да покажат респекат и чувство за мода. Затоа тие и беа ортаци на ВМРО-вците и си гу чуваа грбот затоа што надаелку е позната традицијата врвот на ВМРО да негува добри односи со Албанците… Од времето на Тодор Александров и Хасан Приштина и преку заедничкото востание во Охридско против српската војска. Тоа е природен сојуз и никако не го контам сојузот на сегашното ВМРО со комуњарската банда од ДУИ, со Марксисти и Ленинисти.
Денес некои сакаат да фураат некој свој стил. Некад беа облечени у кожурци од овца, па земаа калаши у рацете да пуцаат за некои си наводни чоекови права и на крај у одела влегоа. Калците со ципели ги заменија ама некако лошо ги носат. Ним појќе им лежи гумена кафена влечка и калаш у рука. Го памтам командант Бреза таму од селата према Танушевци. Типот даваше изјава за некоја странска телевизија у кафена гомнарска влечка. Каков лош репрезент за Албанциве… бато Тачи и Алиу џабе се гратски мангупи и имиџот тетовски го дигаат кога овие фацкиве као Бреза и Оџа од некои пештери својата овчарска мода на меџународни канали ја цепаат. Стилот е опасна работа. Ако носиш сако треба да знаеш како да го носиш. Ако поштуеш шпиц ципела таа се носи дури и број два поголема. Ако подрабуеш раб тој се подрабува мува мудата да си ги исече ако слета на него. Тачи и Алиу знаат. Знаеше на времето и брат Љубе со шеширот како се цепа стилот. Но заебано е кога некој лош репрезенет ќе ти ја скења сликата на државата. Испраќаш политичар амбасадор на држава да ти биде тој ти се опнал у тегет одело. Не е битно кој е, моментот можеби ќе го одаде а можеби и не.
Пиги од Среќна Нова 1949 знаеше како се цепа стил. Додека сите носеа дрвени ципели и јадеа дробена зелка у кофи Пиги го враќаа дома со пајтони и музики и матљаше кавијар и морска храна. Не со кур…Со стил му ја прееба женицата на брата му. Стил имаше и чичко Кумлунг..Стилот ебава и продира многу повеќе од алатот батки.
Не за џабе се рекло дека ако сакаш нешто да научиш за чоекот треба да го видиш у глава. Види му го обликот на тимбата и суратот. Ако тука ништо не видиш види го какви ципели носи. По ципелата се открива и профилот на човекот. Чоек шо нема смисла за ципела нема смисла ни за живот, нема смисла ни за кафана ни за курви. Од него не барај шема. Од него очекувај голубарник да има, црви за по риба да продаа и по автопазари да се ака.

Advertisements

About komitamkd

Десничар,Реалист,
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s