Бранители-заборавени, отфрлени, понижени(Усранковни стандарди)

Имав само 19 години, кога во  2001 година застанав добороволно на браникот на татковината. Заедно со илјадници мои врсници.  Тогаш сметав дека извршувам некоја света задача, продолжувајќи го аманетот на генерации Македонци кои ја натопија оваа земја со својата врела и младешка крв.Во името на татковината нели?
Денес пишувајќи го овој текст  осеќам дека сум се борел за две шаки лајна со кои е покриено моето лице, за едно литро горчлив пелин кој го пијам секојдневно,  гледајќи ги крвниците преоблечени во наша армиска униформа како поклонуваат цвеќиња на убијците на моите браќа. Униформата натопена со македонска крв денес лицемерно поклонува цвеќе на убијците на момчињата кои беа закопани во таа униформа! После таа борба веќе 11 години го пиеме отровот кој ни го потурија во душата, прогласувајќи ја нашата борба за мртва и ништожна. Овие 11 години се слави некаков си триумф на УЧК додека крвта на многу млади Македонци се крие под некој скап килим по кои сите рамковно газиме.
Но тоа е не е толку голем проблем. Што и да очекуваш од непријателите кога ти самиот не се почитуваш?  Дали видовме реакција, протест или некаков вид на бунт поради скеврнавењето на нашата борба?  Испадна дека сите во оваа земја имаат свои свети идеали, освен Македонците. Изгледа дека сите борби се легални освен нашите. Тие што кршат бисти на наши паднати борци, денес поклонуваат цвеќиња на бистите на нивните борци и не нарекуваат нас нетолерантни. Каква иронија!

Интересите на партиите пораснаа над македонските општи интереси па и сето ова ќе помине заташкано со суви лепешки во име на колективната амнезија и лудило. Ништо страшно нели? Денес со смртта на тие чеда се тргува политика, се крева и се руши рејтинг, се опипува пулсот на опонентот и се постила чергата за нови шиптарски барања. Секоја им чест. Додека ние се грижиме за тоа кој ќе дојде на власт, и кој колкав рејтинг има во земјава, оние од Слупчане поставуваат стандарди кои во иднина тешко дека некој ќе ги сруши. Џабе плукаме по политичарите кои јавно побараа поделба на Македонија. Каква е оваа Македонија денес? Македонци, време да си подадеме рака и да заборавиме на разликите. Леви, десни, црвени и сини. Не плукаат и газат колективно како нација, не како партија или идеологија!
Не сме ниту  усрано мултиетничко општество. Експериментот нема да успее над нас белите глувци. Во оваа земја има две одвоени општества за кои ние Македонците плаќаме цех во името на некаков си соживот кој никој не го бара од спротивната страна. Кај нив со години владее  начелото  на уцени од типот ,,Ние А вие НА’’!!
И после 11 години од потпишувањето на тој ништожен рамковен договор гледаме како стихијно Македонија умира, а веќе никој не се сепнува да застане и да и даде вештачко дишење. Колку да се прероди овој тежок период на национални срамови во името на некои посветли денови кои сите потајно ги посакуваме, а се побесчујно  ги бараме.
Не е целиот проблем настанот од Слупчане. Тоа е само еден мал произовод од  идиотизмот кој прозлегува на  таканречениот мировен Усранковен  договор. Со тој договор се официјалираше теророт на малцинството над мнозинството, се албанизираше се што не е албанско, та дури  и таа униформа која тие некогаш ја масакририаа и убиваа дојде ред да се поклонува пред убијците.  Пред оние кои тогашниот секретар на НАТО Џорџ Робертсон јавно ги посочи како ТЕРОРИСТИ!
После тој ништожен рамковен договор ние Македонците, официјално останавме без својата држава. Затоа што таа стана држава на сите иако најмалку наша. Ние во таа држава не можеме да донесеме ниту свој национален грб затоа што за тоа треба да бараме амин од оние од Слупчане! Што да се праи. Прашувам онака искрено. Каде е лавот на нашиот грб? Е нема да го има. За тоа треба амин од оние рамковни пајташи. Подпишавме пакт со ѓаволот и ќе си ја тераме песната. Се додека еден ден и формално не не прогласат за мртви.Ќе го дозволиме ли тоа или нешто ќе менуваме во нашиот кодекс на однесување?

Кога во 2001 година присуствував на закопот на два мои погинати брата, во срцето осетив мала  утеха од  аманетот со кои ги испративме. Се сеќавам на зборовите кои им ги ветивме на паднатите борци, додека ја фрлавме свежата земја над нивните ковчези.

ВАШИОТ АМАНЕТ НЕМА НИКОЈ ДА ГО ЗАБОРАВИ, ВАШАТА СМРТ НЕМА ДА БИДЕ БЕСЦЕЛНА, ТАА ЌЕ БИДЕ РЕПЕР КАКО  ИДНИТЕ  ГЕНЕРАЦИИ МАКЕДОНЦИ   ТРЕБА ДА СИ ЈА БРАНАТ СВОЈАТА ЗЕМЈА!
Колку ли брзо нивната смрт стана бесцелна, а нивниот аманет погазен.Колку брзо ги заборавивме овие млади и храбри момчиња.  Колку таа борба денес стана мета на потсмев и иронии. Денес се посрамежливо ги изговараме имињата на паднатите браќа се во името на  на некои си идни времиња.

Не, јас тоа не можам да го сфатам. Мојата нетолерантна црпка не може да ги свари тие гомнарии.

И денес кога го пишувам ова лајно од текст, очајно се прашувам дали постои некаква инекција која ќе биде вбризгана во мене та да се избрише целиот оној период во мојот мозок  на детонации и  истрели далеку од родната куќа?. Само така не би се чуствувал себе си како ништожен мајмун. Само така не би се чуствувал како дрвена кукла управувана од раката на оној кој ме држеше на нишан.
Попрво повторно би станал нечија мета, одошто дрвена кукла управувана од мојот крвник. Ма што тресам зелени?

Право на избор немаме. Пред рамковниот договор овде не постои ништо. Тој август го избришавме нашето предходно постоење затоа што нели, пред тој период Македонија беше тиранска и нетолерантна земја. Иако како такви станавме членки на ООН, на Партнерството за мир, потпишавме пакт за Асоцијација и стабилизација со ЕУ. Ништо не важи сето тоа драги мои Македонци!!!

Сите сме родени отприлика тој август 2001 година……. Барем така треба да размислуваме според нив……Нашите Илиндени, аманетот од Крушевската република и НОБ веќе не се во духот на новата Македонија.

Овде сега владеат некои нови…. Призренски начела. Затоа е Македонија ,,демократска’’ земја.

Advertisements

About komitamkd

Десничар,Реалист,
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Бранители-заборавени, отфрлени, понижени(Усранковни стандарди)

 1. Dejan напиша:

  Жал ми е бидејќи си една од најпогодените жртви на војната во 2001 година.

  Не верувам дека ќе ти биде од некаква утеха, но и на Хрватите им се случува истото, тие си победија во нивната татковинска војна, но ЕУ во која се крстат и по која плачат и кукаат намерно говори дека победиле во некаков си конфликт кој бил и поминал, а сега мораат да го остават национализмот настрана. Се очекува Хрватска да стане полноправна држава членка на ЕУ во 2013 година, а кога-тогаш и Србија ќе стане полноправна држава членка на ЕУ, само претходно мора да се самоубие исто како и Македонија во 2001, така што ќе се откаже од Косово, а можеби и од Војводина и од прешевската долина. Но кога Хрватите ќе откријат дека повторно живеат во една нова квази Југославија наречена ЕУ и дека мораат повторно да живеат под ист покрив со Србите, тогаш ќе дознаат што е тоа мултиетнички соживот и кај нив ќе се издигнуваат споменици на српските крвници и обратно – кај Србите ќе се издигнуваат споменици на хрватските крвници, а службени лица платени со народни пари ќе се клањаат пред истите тие споменици на истите тие крвници.

  Од другата страна на Атлантскиот Океан, во САД, кои толку фанатично го поддржуваат Усранковниот договор, исто како и НАТО и ЕУ, во кои Македонците се крстат и по кои плачат и кукаат, веќе трета година по ред никако да започне судењето на мајорот Нидал Малик Хасан од воената база Форт Худ во Тексас, каде што мајорот Хасан, како следбеник на “религијата на мирот”, освен што своите службени наредби и писма ги потпишувал со изреката “Алах е голем”, во ноември 2009 година убил 13 американски војници во воената база Форт Худ, а ранил уште 29 други. До денешен ден американските, а и европските и светските медиуми уста не отвораат за масакрот во воената база Форт Худ во Тексас од 5 ноември 2009, а мајорот Хасан во притвор си ужива во храна специјално подготвена за него и ред други привилегии, најверојатно тоа е наградата која му следува за убивање на 13 војници од сопствената војска и ранување на уште 29 други, исто така од сопствената војска.

  Па како што можеш да видиш, не сме единствени во светот на кои ни се случуваат неправди, јас не верувам дека 2001 би се повторила, но доколку се повтори, јас воопшто нема да се пријавам доброволно за да ја бранам татковината, бидејќи иако никој што ми е близок на мене ниту загина, ниту беше ранет во 2001, сепак како Македонец доволно сум свесен за да знам дека ова не е моја држава, во Уставот пишува дека е држава на етнички заедници, никаде не се спомнуваат Македонците како народ, а фактот дека македонскиот јазик е службен не игра ама баш никаква улога во идентитетот на оваа држава, па затоа јас немам причина зошто да ја бранам. Едно е кога народ се брани самиот себеси, а друго е кога држава те повикува да гинеш за нејзините интереси, а македонскиот народ не спаѓа меѓу интересите на оваа држава. Ако мојот народ – македонскиот народ, се вооружи до заби за да ги брани сопствените национални интереси, а не интересите на некоја држава, тогаш јас ќе го поддржам мојот народ и ќе застанам рамо до рамо со моите сонародници во одбрана на нашите национални интереси, но ако мојот народ се вооружи до заби за да ги брани интересите на некоја држава или на некоја идеологија, јас нема ни солза да пролеам за загинатите, без разлика дали биле 1.000.000 загинати или 100.000 загинати или 10.000 загинати или 1000 загинати или 100 загинати или 10 загинати или само 1 загинат.

  Немој погрешно да ме разбереш, воопшто не ја сметам твојата борба за залудна, напротив, верувам дека си дал жртва верувајќи дека ги браниш интересите на македонскиот народ, но за мене не постои држава која заслужува да загинам за нејзе.

  Нашите предци кои се бореле во Илинденското Востание и во НОБ не се бореле бранејќи ги интересите на некоја држава, туку се бореле бранејќи ги сопствените национални интереси – македонските национални интереси, а јас планирам да одам по нивните стапки доколку и останатите Македонци се подготвени да дадат жртва за своите потомци како што нашите предци дале жртва за нас, но доколку на останатите Македонци поважни им се ТВ сериите, провинцијалките, турбо фолкот и ред други пороци наместо националните интереси на македонскиот народ, тогаш јас ќе заборавам дека тие се Македонци и никогаш нема да застанам во нивна одбрана.

  • komitamkd напиша:

   Убаво размислување братче, меѓутоа кога си на фронтот и адреналинот е до маскимум немаш поим дали е тоа за идеолигии,партии..држава или национални интереси..Иначе во целост се согласувам со тебе….

 2. билјана напиша:

  Точно, џабе е плукање по шизофренични политичари. Овие патриотиве наши, слушам денес соопштуваат нешто како: постапки кои ја задоволуваат едната заедница, а другата ја оставаат фрустрирана и (заборавив 🙂 ) не се никакаво визионерство и храбро лидерство????? Ами се чудам, што тие си мислат за нивната постапка, одлуката за амнестирање на терористите? Дека ние Македонците не бевме фрустрирани, разочарани, бесни поради тоа? И од една страна коалицираат и амнестираат, а од друга страна, сеуште нивните известувања, изјави го содржат зборот „терористи“. Овие се скроз пролупани. Овие слупчанциве како да не биле дел од нивните сегашни албански brothers in arms.

 3. bubi напиша:

  tekstot e fantasticen sigurno ke dopre do usite na onie debelogazovci dali na 2 avgust dojde nekojh od uck da se pokloni zasto nikola veliki ne dojde na meckin kamen ako e tolku golem makedonec da se pokloni bea onie giliptari od sojot na mane jakovlevski zinati za pari stramota golema 2 avgust e veke zaborav a isto ke bide i 8 septemvri da ne si stvarame iluzii drzavata ja izgubivme so potpisuvanjeto na ramkovniot dogovor tek sega ke se osekaat posledicite na makedonija i treba ili aprdhejd ili nacional cocijalizam ako sakame drzava da bideme ..btw ahmetri diktira grujo slusa ..gospodine ivanov sto znacese onaa tvoja lakrdija sto posle slucajot vo slupcane gi odlikuva poshumno nasite soborci zaginati dali toa ti bese znak za proska od nivnite semejstva be gubitniku so govorna mana imav simpatii kako drzavnik kon tebe no seto toa vo voda propadna a gestot na lopatarot gvujo sto ne se pozdravi so besimi premierot samo stana gubitnik a besimi dostoinstveno go prifati toa ete taka se brani albanskata kauza sekoja mu cest vistinski minister i politicar gnikola veliki sakasse da pokaze patriotizam no popusto ispadna smesen nekoj go spomena lavot da lavot stana mace ..sto i da se pisuva odvisnoe sram neviden drzavniot vrv nas branitelite od 2001 so ovoj cin ne ponizija i za kogo se borevme politicarcinjata nemaat hrabrost toa javno da go kazat ,a sto ke kazat semejstvata na zaginatite toae se uste enigma i nie preziveanite sto ostanavme koj od den na den se poleka se izretcuvame od posledicite od 2001 i umirame koj od infarkt koj od mozocen udar koj sisam si posegnuva po zivotot nemozejki da zaraboti parce leb tuka se i razvodite bracnite problemi na eden nacin zrtvi na vojnata od 2001 ……..so eden zbor da ti ebam vakvata drzava usrana ..pozz od eden voen veteran

 4. Dejan напиша:

  Еве како ориѓани гледет на настаниве од изминативе 2 недели.

  http://ohridnews.com/index.php?mod=23&kat=16&id=45573

 5. Бојан Кипријановски напиша:

  Македонија на Македонците !!!
  Смрт за Шиптари

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s