Закон за дудлање

Нашите комшии од север стануваат супер ригорозни во борбата против пушењето. Таму од септември месец како начув, најефтините цигари ќе изнесувале 300 динари(наши 180 денари) за пакло цигари , или по Европски кажано 3 еура.
Ја не знам како ова ќе се одрази на пушачите во земја со стандард сличен на нашиот, меѓутоа сигурен сум дека овие високи цени нема да ја намалат страста кон пушењето.Страста ќе си остане, ќе се замени само препаратот за пушење.
А овде во Македонија а спомнеш пушење, тоа одма асоцира на нешто друго. На дудлање еколошки, на клатење муда, на прогрес во кариерата и слично. Искрено кажано во последниве неколку години дудлањето или пушењето еколошки , измиксано со лижење и подлижување станува национален спорт.Се пуши и се дудла на велико.
А се пуши со утринско кафе, се пуши после јадење, после пијанчење или после некој напад на нервоза. Се е едно. Цигарчето ни е секогаш во рака, за изговор е лесно. Ќе се најде.
Оние пак кои сакат да водат здрав живот пушат од други мотиви. Пушат за позиција, пушат за да го оцрнат опонентот, пушат за да докажат кај шефот….. Но тоа и не е така страшно. Труден од овој спорт  не останал никој  нели?
Мене омилена работа ми е да испуштам низ уста пичкин дим. Ќе ви ја кажам и рецептата на ова мое најголемо задоволство.
Не запалената цигара се проаѓа преку површината на  некоја есктра навлажнета пичица, се става во уста, се пали и дубоко се увлекува. Димот кој после оваа церемонија го вадиш надвор е класичен пичкин дим. Кога веќе ја имаш потребната работа при рака за ова, оближувањето на цигарата со јазик е сосема непотребно. Има попрактично помагало нели?
И сега после новите ригорозни цени на цигарите, во нашата ни соседна Србија, се си мислам дека овој закон многу брзо ќе се преслика и кај нас. На здравје. Една кутија Родео 180 денари. За ќејф.Со нивниот нов закон и ова мое задоволство може да стане луксуз па ќе мора повеќе акцент да ставам на помагалото за содавање пичкин дим.
Но се во име на  подобрување на квалитето на добрата предигра нели? Со чиста и здрава плуќа многу поубаво ќе може да се увлече еколошкиот препарат а оној кој ќе ја нуди таа услуга ќе биде далеку позадоволен. Пошто пропадна проектот I-Joy акцентот на дување фелацио ќе се удри на друга работа.
Ах, отидоа мудата на моќниците, на директорите, на министирите и на сите оние што палат и гасат во државата.
Некој кажа дека дека белата чума ја убива Македонија. Претпоставувам дека наталитетот и натаму ќе оди во надолна линија одкако колективно ќе се премине на дување еколошки. Како кај нас, така и кај нашите православни комшии.
И додека некој со овие  закони сака наводно да ни каже дека се оди кон создавањето на здрава нација без пороци, ускратувањето на ова национално задоволство ќе се замени со нешто друго.
На сцена ќе излезат момците со кафени влечки кои на улица многу полесно ќе ја извадат својата шверцувана роба. Цигарите  произведени во мафијашко-подрумските лаборатории ќе бидат уште полесно пласирани до оние кои не сакаат да преминат на дување еколошки.  Тобако босовите ќе добијат уште поголем приход кога на улица ќе ги извадат своите прозводи по неколку кратно помала цена . Шверц-комерц експанзија!
Пошто алкохолот е забранет после 21 часот а  цигарите ќе одат во категоријата луксуз, на површина ќе излезе уште една друга работа која на сите нас наводно ни се чини како лоша.
И пак оние тврдокорните, кои не сакаат да преминат на дување еколошки, ќе бидат ставени на искушение  да преминат на пафкање трава пошто таа ќе биде далеку поефтинa и подостопнa од цигарите. Значи, овој закон за дудлање, освен што ќе го стимулира шверцот на цигари, ќе им ја разработи и тезгата на уличните дилерчиња на трава.
Значи. Како и да го кројат законот, како и да го цртаат, законот за пушење и за увлекуење, нема да се искорени. Ќе се сменат само препаратите. Дали ќе бидат ташаци, дали шверцувана цигара или травка се е едно. Овој народ во ген си го влече турскиот нарав за цицање.
Единствено нешто што може да исчезне со овој закон е онаа позната фраза:Дали палиш цигара после пушење? 🙂

Advertisements

About komitamkd

Десничар,Реалист,
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Закон за дудлање

  1. lafontedeglidei напиша:

    Greetings from Sardinia, congratulations for the blog

  2. velichkoff напиша:

    Оние пак кои сакат да водат здрав живот пушат од други мотиви. Пушат за позиција, пушат за да го оцрнат опонентот, пушат за да докажат кај шефот….. Но тоа и не е така страшно. Труден од овој спорт не останал никој нели?- тоа е тоа 🙂

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s