ДЕДОВИНА

Дедовина

 

Од Вардар,Пирин,до Белото море,

од земјата натопена со крв,

па се до небото горе,

низ вековите татнат,легии и војски,

а во црната земја оставени се многу коски….

 

Македонија!!!

 

Таа болка,тој чемер,

Таа  љубов во мојот свет темен,

раскинато ткиво,од предавства удавена,

и отфрлен и изигран,на неа секогаш верен….

 

Македонија!!!

 

Моја татковина,моја дедовина,

многу почесто туѓа,и никогаш своина.

 

Над гробот над не знаен јунак стојам,

под некое туѓо небо ѕвездите ги бројам,

реки народ по беспатие прогонети,

камења од својата мајка,карпа,одронети,

фрлени во морето,во вечниот заборав,

сам со мечот во раце во битката останав…

 

 

Над гробот на незнајниот јунак,

портите кон домот се отворија,

без име и презиме,и дата на смрт,

единствен надпис на каменот….,,За Македонија

 

Македонија!!!!

 

Млади во своето тело,со висока и горда става,

во борбата за обединувања,мајката синови дава,

Мајката Вардарска плаче.по останатите свои чеда,

Егејот,рамно поле,и Пиринот каде сонцето гледа,

темни гори,кој темнеат,црни ноќи кои црнеат,

родила синови герои,со тело земја да покријат…

 

Македонија!!!!

 

Многу постара,од секој  друг Европјанин,

не може древност да мери,со мене тој тиранин,

Мечот на Александар,и словото на Климент,

е сржта на моето битие,многу посилно од цемент,

Старата курва не праведна, за мене не е вредна,

Македонија прва…..и моја  станица последна…….

 

Македонија!!!!!

Advertisements

About komitamkd

Десничар,Реалист,
Одвоено | This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s