Град

Град…….

 

Со денови се пијанчев и не излегував од дома.Не спиев воопшто.Од време на време паѓав во транс,се губев саат два и пак продолжував да пијам. Надвор одамна ми згасна желбата да излегувам. Скалите од влезот беа темни, ѕидовите ишљакани со некои чудни бои и потписи на младите дркаџии. Комшиката веќе ги таложеше своите вишок килограми и се почесто пцуеше по машкиот свет. Лево од влезот беше продавницата каде дежурни стражари беа маалските пијаничишта. Нив смртта ги одминала неколку пати па со спуштени капаци и крвни подливи под образите како амеби го цицаа своето шише со пиво. За разлика од нив јас не го пцуев животот. Ми беше убав баш онаков како што е. Уживав во самотијата и во мамурните утра. Уживав во непроспаните ноќи. Уживав кога водев конфликт со себе и често гледајќи се во огледалото му се смеев на тој трагичен лик. Ме заболе кур!!!

А мојот град град стануваше од ден на ден се потрагичен. Кутриот тој можеби беше единствената потрагична стварност од мене. Старо нови градби..станари потстанари, разни дијалекти, жени аристократки и тешки фукси,граѓани и побегнати сељаци……

Се прашував како овие материи воопшто стојат едни покрај себе…Како не се одбиваат.Се повеќе среќавав луѓе кои го ломотата својот чуден дијалект и ги зариваа своите канџи во овој несреќен град.Се возев во јавниот превоз и целиот мирисав на дим.Палев оган и сува трева во старата куќа кај баба ми за да не се накотуваат змии и гуштери.Влегов во автобусот со број 5 и патував од Ѓорче Петров до Ново Лисиче.Некаде кај Рекорд навала на младеж…на тинејџерски џагор.Поздравувања,цмакања по образите..прегратки..пријателски и не пријателски.Ме уби  дијалектот што се рашири во автобусот.Средношколци..студенти..евтина работна сила и секаков прост џган.Да ги прашаш шо мајка бараат во Скопје сите како под пушка ќе ти речат…,,ЕПА КАЈ НАС Е МАЛО МЕСТЕНЦТО,НЕМА МЛАДИНА,НЕМА ЛУЃЕ И ДОСАДНО Е ЗА ЖИВОТ.

Хм…се прашував како и би се развиле тие места кога секој залутан сперматозоид во провинција имаше генетски год да се пресели во големиот град.Евтината провинцијалка,носи секогаш кратка сукња,некоја чудна штикла со многу дебел ѓон,го лафеше гордо својот дијалетк  а толку понижувачки ги забиваше своите заби во телото на моето Скопје.Иако студиите и беа завршени од пред неколку години,таа плаќаше дебели кирии од компирот на татко и, и  работеше за 10 000 денари во некоја реномирана фирма убивајќи ја надежта на школуваниот скопски кадар чиј труд и образование беа рушени и омаловажувани од калаштури и фукси кој својот успех го заокрожуваа кога ќе се пикнат во гаќите на некој не иживеан скопкси торлак…. Малиот и кутар несреќник свесен за своите социјални недостатоци ја отвара вратата на крвопијката од страна,користејќи ги сексуалните вештини и врвната способност за манипулација недостатоците на еден човек да му ги замениш со лажни доблести.Сонот на  тој аграр станува јавност кога на сцената ќе му се појави малата и итра фукса од малиот град.Торлакот се заљубува,и го отвара своето гнездо за уште една заразна бактерија која истовремено цели за вработување во некоја си реномирана фирма.Не можам да најдам аптека,медицинска установа,банка…обичен ебан шалтер а да не ме пречека некоја гомнарка што ,,успеала..Шо ќе праиш:тие така беа воспитувани од своите мајки и татковци.Каде се скопските девојки????Алооо???Патат некаде заедно со мене во истиов овој момент.Мечтаат за своите мажи во ропство кои што грчат во прегратката на некоја провинцијалска курождерка!!!Се кинев и ги гледав наоколу новите градби како го роварат зелениот парк.Бетон и само бетон…..Нови станови,нови огласи за нов наплив на имигранти од селата.Се прашувам до кога ќе издржи оваа скопска почва.Постои опасност земјата да зине и сите да не голтне.Коли почнаа да се паркираат и на гранките од дрвата а јавните тоалети беа претворени во наплатни центри за јавното паркинг предпријатие.Асфалт….гума..дериват….дијалекти…голтање сперма и главурди на функција дојдени тамо од шар планинските села и од мариовско.Искрено и да нема повеќе граѓани ви градов,деца од Скопје и да не можат да најдат работа,девојка од Скопје и да не може да најде дечко поради агресијата и отровниот кич со кои се расфрлаат дојднеките.По градски муабети и поголем мангуплук ќе видам во некое сокаче низ Битола,Прилеп,Струмица одколку во моево обелзичено Скопје.

 И што кур барам да излагам  надвор.Барем ломотењето над овој лист хартија,доживувањето на оваа трагедија е типично скопска….Неа нема никој да ми ја одземе.Отворив шише Чивас и го спуштив чадорот за сонце.Квечерината почна да го лади асфалтот и мојата накурчена глава.Во тој момент се присетив дека околу 19 658 провинцијалки водат љубов со своите избрани жртви……Хм……медицински факт е дека 1 или 2 проценти од овие ејакулации ќе завршат со зачнување…Готови сме..отидовме по ѓаволите.Ја погледнав комшиката на балконот како пие кафе и како гледа во небото.Одеднаш ми стана прекрасна………

Advertisements

About komitamkd

Десничар,Реалист,
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s