ПРОВИНЦИЈАЛКАТА И НЕЈЗИНИТЕ ГРАДСКИ ЖРТВИ -2 ДЕЛ

Дента кога го напишав првиот дел на овој текст предизвикав еден вид на помала сељачка буна. Комплексите проработеа на големо, а текстот се покажа како полн погодок, насочен кон оние слоеви на луѓе кои со неморал, сељачизам, гутање сперма, дудлање директорски курци и газење преку живи луѓе  се искачија на врвот од пирамидата.

Не очекував овој тип на неморални мивки да бидат благи кон мене па добар дел од навредливите коментари кон мене со задоволство ги објавив. Текстот за провинцијалката и за нејзините градски жртви привлече повеќе од 40 000 читања за неполн месец , од кои речиси 30 000 беа во првите три дена од објавувањето.Аучч…што ли ми требаше со оваа тема?  Текстот заврши на неколку форуми и предизвика контра-текстови во вид на научни трудови во кои стручњаците ја објаснуваа економската состојба во руралните средини и мојата  нетолерантност кон провинцијализацијата на главниот град .

 Овие стручњаци го имаа промашено поимот од самиот старт. Поентата на тој текст не беа ниту селаните, ниту луѓето кои некогаш дошле во главниот град барајќи подобар живот. Сепак тоа е процес кој некогаш треба да заврши затоа што колективно сите може да и се плукнеме на Македонија ако за нас Македонија е Скопје.

Нападите кон мене не беа од луѓето кои вредно  го заработуваат својот денар, ами од оние на  кои опинокот им е комплекс.  Токму тие  ме обвинија дека не правам дистинкција помеѓу поимот  сељак и поимот  селанец. Дистинкцијата ја знаат самите и не треба да им ја објаснувам.  Ова до тука е доволно за  да им прецизирам на сељачките востаници дека текстот беше наменет токму  за сељаците а не за селаните. Затоа нека пукаат со сиот вид на оружја. Нека ги вадат и понатаму најгнасните и најмизерните типови на навреди. Тоа е доказ дека моите букви пристигнале на правото место. Кај чобаните кои помислија дека станаа големи граѓани со самото тоа што опинците ги сменија со кондури!

 Домашната страна на Word Press  ми беше речиси пребукирана од стотици најразлични  коментари. Нормално, дел беа позитивни а добар дел негативни кон мене.  Околу 400 од нив ги објавив, добар дел морав да ги избришам затоа што беа со навредлива содржина кон читателите кои веќе коментираа на статијата. Навредливите коментари на моја адреса, како што напоменав  со задоволство ги објавив. Што ли ќе беше со темава та толкави бунтови и востанија? Широкиве маси не се дигнаа за ниту една друга тема како за темата провинција-град. Аха….ете чии комплекси проработеа…..Не се очигледно моите J

Потребата да напишам втор дел на оваа тема не е воопшто да им се лижам на оние курождери кои ме почестија со сочни навреди и пцовки, со напад на мојота личност, ментален склоп и интелект. Потребата од овој текст е еден мал осврт на првиот дел како и дополнување на некои работи кои не се досега споменати. Во вториот дел ќе доловам  еден вистинит настан од интервјуто за вработување во една наша еминентна компанија:

Курвата со бел и проѕирен фустан преку кој одлично се забележуваше нејзината долна облека  дојде во една еминетна фирма да бара работа. Курвата имаше штикла 12 ка, користеше некој грозен парфем со мирис  на медицински анестетик, сјај на дудлачките усни и цицки избацени нанадвор. Курвата имаше некој чуден дијалект, и веќе по 15 минути почна да се однесува суперирно над останатите кандидати за вработување.
Курвата влезе кај директорот со од на срна а поглед на отровна змија. Секретарката скришум ја набљудуваше таа ебачка  појава која делуваше како излезена од филмовите на Роко Сифреди. Набљудуваше и  ги запишуваше забелешките.

 Почетната плата во таа еминентна фирма изнесуваше околу 15 000 денари, за по  неколку месеци  да нарасне до солидни  30 000 денари.

Курвата му се обрати на директорот како да му е родена сестра.

 Таа самата предложи  да работи кај него во  првите 3 месеци за  почетна плата од 8 000 денари, а ако директорот биде  задоволен од нејзината работа, како награда за нејзината ,,скромност’’ да влезе во полн работен однос.

 На тој начин курвата од провинција со еден потег ги исфрли од игра  останатите кандидати за вработување. Удри на нивниот квалитет деградирајќи го нивниот минат труд, стручна спрема и морал.

 Школуваниот кадар отиде под скапиот килим, згазен од штиклата на смрдливата и неморална бештија. Платата од 8 000 денари е за неа ефтин трик како да се доџапа до животот на директорот. Таа знае како се напредува во кариерата а  во меѓувреме станот во кој живее под кирија е  нејзин мал ебарник каде со давање сексуални услуги доаѓа до пристојна сума на пари со која ја отплаќа киријата, купува скапа гардероба и шири курвински морал по разно разни институиции. Кога курвата, својот занает  ќе го круниса  со брак со  некој директор со шест цифрено конто на својата сметка, таа се претвора во госпоѓа од големото доброутро која врши селекција на подобни и неподобни луѓе за  во нејзиниот живот. Курвата од нашата прикаска после  два  месеци од  интервјуто за работа  стана прва ебачица на директорот. Директорчево пак од оваа прикаска дојде до брако-разводна постапка, поради запоставување на  своето семејство. Жртви во оваа прикаска се неговите  жена и деца кои паднаа  пред налетот на снаодливата фукара со истренирани орални способности. Единствено таа во оваа прикаска не е жртва.

 Набрзо имаше нов конкурс за вработување затоа што на овој примерок кој прокламираше скромност газот му зина по скапи одмори, мозокот на нејзиниот имбецил се помеша со  значителни количини на тестостерон по што целосно ги побрка односите помеѓу вработен и претпоставен. На крајот од прикаскава  се  остана исто. Набрзо имаше  нов конкурс за вработување. Се смени само една работа. Почетната плата  од 15 000 денари падна на 8 000. Курви како оваа од прикаскава кои бараат работа има на претек. Неиживеани чобани…….исто така…….

 Курвата ги зарива канџите во главниот град а нејзиниот метод за жал станува репер за многу примитивни мифкички. Пред налетот на овие караконџули, паѓа трудот, школото и  домашното воспитание на чесните деца кои патот до врвот го имаат трасирано со  многу труд и пот. Курвата денес користи софистицирани методи. Мажачката во Скопје е веќе аут. Сега се преминува на суштинско и многу скапо курвање. Сељанката на тој начин изборува статус во високите општествени  кругови. Сељанката на тој начин станува градска дама. Минатиот труд го заборава многу брзо затоа што и самата чуствува грозење од истиот.

 Со  налетот на овие неморални багри  во Скопје се покачи цената на квадрат станбена површина, а  во Скопје се крена и бројот на  ефтина работна сила.

 Единствено, падна цената на курвањето.

 Гадно се заебале сите оние кои си ја ишкаат мувата и кои се најдоа погодени од темава ако мислат дека ова е напишано ради  некаков  мој комплекс. Не бе срцки, мојот живот не би го сменил па уште сто пати да се родам.

Курви, дрољи и неработници од селото можат да ме навредуваат секојдневно колку сакаат. Мојата мајка , а и ничија друга, не останала трудна од една пцовка, па сигурно нема ни во иднина. Искрено се надевам дека во догледна иднина ќе се најде паметен човек кој ќе ја спушти  рампата пред мигрантите  од малите места.  Скопје е презаситено од народ и од гладни усти. Почнете работете во своите родни места!!!

Муабетите дека државата не вложува доволно во овие места не држат вода. Се даваат стотици милиони евра субвенции за земјоделците, се отвараат факултети во малите места. Секој треба да вложува во своето родно огниште.

 Кој треба да го развива нивниот крај? Па тоа се оние купови директоришта од метрополата кои фрлија камен на своите родни  места. Станаа големи факмани во градот и ги собраа и вработија  сите знајни и незнајни од својот крај   врзувајќи се ко свински црева и создавајќи во главниот град провинциски кланови. Во тие кланови шанса може да добие секој што е од нивното место. И да не го бива,и да не е кадарен  ќе го научат. Па нивно дете е да го ебам …..

 Е тоа славните директори можат да го прават и во своите мали места. Селата по струмичко и гевгелиско се доказ како вредната рака на земјоделецот, на селанецот можат да го спасат местото од пропаѓање. Затоа овие села имаат по неколку илјади жители и затоа се тие претворени во мали гратчиња во кои и нема нешто што недостасува. Тоа никој не им го дал на овие луѓе на тацна. Тоа го изградија самите.

Нашата Македонија нема да опстои ако се што мрда и диши се накоми во Скопје. Македонија нема да  ја биде ако оние кои фрлија камен на својот крај ги обвинуваат оние кои ја критикуваат таа појава. Вие плукачите, вие сељаците гледате на вашите места со многу поголемо потценување отколку авторот на овој текст.  Вие во вашите очи сте поголеми сељаци од отколку во моите.

Пун кур му е веќе на Скопје од вас неработниците гладни за некоја си канцеларија . Со некоја преварантска работа и плата колку во градот да се платат сметките не се станува човек. Човекот умира во оној момент кога себе се смета за хендикепиран затоа што потекнува од село. Е токму  тој човек е изворен сељак а неговата животна  максима  станува  отров за сите кои се борат да преживеат во градот.

About komitamkd

Десничар,Реалист,
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

68 Responses to ПРОВИНЦИЈАЛКАТА И НЕЈЗИНИТЕ ГРАДСКИ ЖРТВИ -2 ДЕЛ

  1. D.S. напиша:

    Човеку ти си ЅВЕР !!

  2. komitamkd напиша:

    За кого како брат 🙂

  3. XRIS напиша:

    SEKOJA CEST ZA TEKSTOV COVEKU TOA E TOA STO STVARNO SE SLUCUVA VO SKOPJEVO 😉

  4. bobi напиша:

    Abe vie ste retardirani,ova Skopje bozem tatkoti go napravil

  5. VIOLETA VIKI напиша:

    ВО ТЕКСТОВ Е ОПФАТЕНО СЕ,БРИЛИЈАНТНО,ИСКРЕНО,ЖЕСТОКО УПАТЕНО КОН ВАС ШТО ЌЕ СИ СЕ НАЈДЕТЕ ИНВОЛВИРАНИ,ДЕВАЛВИРАЈКИ СЕ СЕБЕ И СВОЈОТ МОРАЛ,ГИ ДЕВАЛВИРАВТЕ И ЗАГРОЗУВАТЕ МЛАДИТЕ КОИ ТУКА ЖИВЕАТ,НАЧИНОТ НА КОЈ СЕ ДОАЃА ДО РАБОТА,КАКО СЕ КОНКУРИРА НА КОНКУРС,А ОД СЕ НАЈЖАЛНО ШТО ЈА ДЕВАЛВИРАВТЕ ВРЕДНОСТА НА РАБОТНАТА РАКА,А МЕНЕ КАКО ВОЗРАСНА ЛИЧНОСТ НАЈМНОГУ ШТО МИ ПАЃА ВО ОЧИ НАНАЗАД ПЕРОПДОВ,Е ТОА ШТО,,ВО КОЈ БИЛО КАФУЛЕ ДА СЕДНАМ, МЕ СРЕТНУВА ЕДНО ЗАСПАНО,НАМУРТЕНО ЛИЦЕ,МРЗОВОЊНО ПРАШУВАЈКИ МЕ ШТО КЕ СЕ НАПИЈАМ,А ДОДЕКА ДА ГО ДОЧЕКАМ ТОЈ ЗАСПАН ЛИК ДА СЕ ДОТУРКА,ПОМИНАЛЕ 20 МИН,,,,И ВО СТАРТ НА АКЦЕНТОТ КОЈ ЌЕ СЕ СЛУШНЕ ВО КОМБИНАЦИЈА НА НАМУРТЕНАТА ФАЦА,КОЈА МИСЛИ ДЕКА ТАКА ТРЕБА ДА СЕ УДОСТОИ ГОСТИНОТ,И КАДЕ ЛИ САМО ГИ УЧЕЛЕ ДЕКА ТАКА ТРЕБА,МИ СЕ ОДМИЛУВА СЕДЕНЈЕТО. АЈ СИ ВИКАМ ДА СТАНАМ ,АМА НЕМА ЧАРЕ,И ТАМУ ПОДОЛЕ И ТАМУ ПОГОРЕ,ИСТИТЕ НЕВОСПИТАНИ И НАМУРТЕНИ ФАЦИ ЌЕ ТЕ ДОЧЕКААТ,И ТАКА ОВОЈ ГРАД СТАНУВА ЖРТВА НА НАМУРТЕНИТЕ И ЗАСПАНИ ЛИЦА,КОИ САМИ СИ ПРАВАТ ДА СЕ ТАКА ДЕПРЕСИВНИ И НЕ ЗАДОВОЛНИ,А ТРЕБАЛО ДА МИСЛАТ КОГА ДОШЛЕ ТУКА И ПРИФАТИЛЕ ПЛАТА ПО МАЛА ОТКОЛКУ ШТО МОЖАТ ДА ИЗДРЖАТ ДА СЕ ФИНАНСИРААТ СЕБЕСИ И ДА ОСТАНАТ ТУКА ДА ЖИВЕАТ,НЕ СЕ СИТЕ ТАКА СРЕЌЛИКИ ДА РАЗВЕДАТ НЕКОЕ ДИРЕКТОРЧЕ И СТАНАТ ДАМИ ОД ГОЛЕМАТА МЕТРОПОЛА….

    • Макс напиша:

      Не се дери! 🙂 Исклучи CAPS LOCK. 🙂

      Патем, не се само тие со диалект намуртени и неучтиви. Има и многу од домородците коишто не ти вкаат ни добар ден, а не пак „Повелете.“, „Што ќе се напиете?“.

      А, да. И уште нешто. И вас, како возрасна личност, би ве советувал да се научите да пишувате правописно и граматички и интерпункциски точно. 😉

      А до писателот: Зошто генерализираш? Зарем скопски курвичиња нема? Или пак тие имаат развиено по суптилна тактика како да се дограбаат до „глупите директорчиња без грам мозок а полн џеб“?

      Поздрав со еден исечок од South Park: http://www.youtube.com/watch?v=768h3Tz4Qik

      П.С. Јас сум роден и израснат во Скопје.

    • Master Yoda напиша:

      Сосема си во право Вики, идат ги фаќаат најдобрите позиции и директори, и после Скопјанките оние прави мора да се ебат со земјоделци, од проста причина што се добро е зафатено од курвите!

  6. Алек напиша:

    Види они тебе те сметаат за куртон зашо им ја кажуеш вистината,а тоа нив ги боли.Само напред се надевам ке ги истребиме некогаш.

  7. neam напиша:

    ja sum od provincija,i vistina e do zbor,koj si ima muva na kapata neka si ja brka…samo ostro i drsko bratu….:)

  8. Monika напиша:

    sakam tret del, talentu, prekrasen tekst:D

  9. Чинија напиша:

    За муабетот за курвата е точно тоа, таквите паразити им сметаат и на другите не само на скопјани.
    Него… Каде да работиме ние во Велес? Каде да работиме ние од Делчево, Крива Паланка?
    Ајде да завршиме сите факултет па земјоделци да станеме? Оти нашата широкоградна влада субвенции ќе ни даде…
    Со каква горчина зборуваш за провинцијалците, со каква омраза, страшно… И како после да ти верувам дека не си искомплексиран?
    Море момче, гледам ти поминаа петнаесет минути слава, виде никој не ти ги чита новите текстови, и оп ете го нов шлајм во различито паковање.
    Ти додека си билдаш мускули на тастатура, се чукаш во гради, некој ти го зема твоето работно место. Ај на здравје.
    Ти си само обично десничарско папучарче со затворен видик.
    И знаеш што? Во Скопје секогаш ќе се населуваат провинцијалци. Единствено што можеш да направиш е да клекнеш на Камен мост, да се измочаш и да си обележиш територија.

    • Marija напиша:

      Сериозно ? За жалење сте! -Коа последен пат си била во Велес или од каде и да си, веќе и си забораила од каде потекнуваш а ке збориш дека нема каде да се работи.. Очигледно ептен при срце си го сватила текстов, а богами глеам и зошто.Нормално дека ке збори со горчина и со омраза, Скопје не е веќе Скопје со цела провинција во него, ретки се местата каде што можеш да отидеш и да уживаш во Скопје без некој провинцијалец да ти попречи со сељачките муабети( колку пички внел во дискотека, или без некое калаштурче да се пофали дека добила нова Прада ташна од шефот и дека веќе и дал службена кола а работи неполни 10 дена). Жално ама вистинито за нас Скопјаните, ама уште пожално и за вас, додека ваша најголема амбиција е да се вработите и живеете во Скопје, ние СкопјанЧИШТАТА ке си одиме далеку и живот ке си видиме.

    • Master Yoda напиша:

      Чинија ти стварно си аналфабет, знаеш дека светски тренд е секој да си работи во своето родно катче и да не шета премногу, од тоа шетање на воа дереџе сме, и сида се шири, и болести и нашите Скопски директори се приморани да ебат провинцијалски курви, а тоа е лошо за нашите домородни скопски курви, кои иако се малку поскапи од увезениве, сепак нудат поголемо уживање и квалитет… а нели треба да КОРИСТИМЕ ДОМАШНИ ПРОИЗВОДИ! ДА сме здрави и живи Скопје си има доволно па и премногу автохтони курви кои мора да страдаат заради поевтината увозна вагина…. НЕ Е ФЕР!

      • DieLmmr напиша:

        Добро, зарем навистина мислите дека директорите се “приморани” да ебат провинцијалски курви? Па ако директорот е морален и совесен, нема ни да ја погледне таа курвата со проѕирниот фустан и без размислување ќе ја отера у три лепе…

        Вината треба да се бара и на двете страни. Да не и беше овозможено на курвата да просперира на таков начин, немаше ни да се обиде. Се додека постојат директорчиња кои што сакаат да си го јачат егото со тоа, кој каква сексретарка има, ќе постојат и курвите. Толку ли е тешко да се одбие, односно одолее на искушението? Ако си имал директорот жена и деца, тогаш кој е кривиот? Курвата си е курва, начекала прилика и искористила, она ништо не изгубила… а директорот жртва? Мислам, не!

    • fenix напиша:

      a ti da si se podzamocas vo tvoeto rodno selce i da si ostanes tamu

  10. Селанка во душа напиша:

    Секоја чест!!!! Браво! Одлично опишана РЕАЛНАТА СИТУАЦИЈА ВО НАШАТА НИ МАКЕДОНИЈА! Македонијо во срце те носам! 🙂 Неможам да сфатам за каков подобар живод доаѓаат во Скопје! Студирање, да супер е тоа треба да се образуваме! Но што понатаму? Што е подобар живот? Загадена животна средина, увозна нездрава храна, бетон, прашина, вештачки насмевки, консуматорски центри, грди споменици, непотрбни стресни ситуации…… Ако, нека се преселат сите ако сакаат не ми смета, и онака the damage is done, нема враќање назад… доброто е што ќе има повеќе место во прекрасните македонски села за луѓе како мене израснати во центар на Скопје кои не се ложат на звање, статус, високи позиции, политика, пиење кафиња и празни муабети, журки, курви и мангупи туку сакаат да живеат во здрава средина да се хранат со тоа што сами ќе си го засадат и ќе работат за доброто на општеството и ќе бидат вистински среќни!

  11. Sinolicka напиша:

    Ne sum go citala prviot del, ama so dobar del od vtoriov del se soglasuvam osven so navredlivite i grdi zborovi, ima popristojni sinonimi NO verojatno pocitan ke bide tekstov ako pises kur/picka namesto genitalii :). Ne mi se dopaga shto se nabutaa site vo Skopjevo, ne mi se dopaga shto drzavna administracija e puna provincijalci i koga ke otides na shalter da se informiras za nesto nemozesh da gi razberes shto zborat. No kurvata od tekstov ne e nuzno provincijalska gi ima i Skopjanki od istiot profil. 🙂

  12. centar напиша:

    Skopje najmnogu go sakam u ovoj period od godinata, gi nema seljacistava, nema dijalekt, da ti e merak da prosetas niz centar. Nego sto se odnesuva na temava, seljackive hieni moze da doagaat i da osvajaat teritorija, a ti da ides u toa nivnite provincii i da probas da im zemes od nivniot kolac idi da vidis so ke te snajde. Ja eve imam firma so 25 vraboteni i namerno nikad ne vrabotuam seljacista zasto niv ako im dades prst ke ti baraat cela raka. U Slovenija ne se glupi so Ljubljana 60 god. ima ist broj na ziteli, a nie ovde otvoren grad za celiot slajm. Zastani na Plostad u epicentar na Skopje i ke vidis samo zelki, cigani i pokondirani seljakaana sho ne se ni obiduvaat da go skrijat toa dijalektot.Naprotiv sve povise se ponosni… Go usraa gradov.

  13. np напиша:

    За почеток: Секоја чест Комита! Се што имаш напишано е точно и целосно се согласувам со тоа!

    Авторот јасно става до знаење дека во секој град имало и ќе има навистина потребни и стручни вработени од други градови и дека не се буни против оние кои се тука и навистина се потребни, туку се буни против оние кои ги напуштаат засекогаш своите родни огништа и доаѓаат во Скопје да живеат во поголема мизерија и да ствараат уште поголема мизерија!

    Ај сега јас да кажам нешто за Скопје…
    Денешно Скопје е провинцијалски град. Ништо и никого не го прави поголем скопјанец од провинцијалецот кој сега ќе добие скопска лична карта исто како што добил дедото/таткото на 90% од скопјаниве дененшни. Да тоа е вистината и тоа е жално и тажно. Скопје смрди и тоне во безпарица, а провинцијата тоне во безпарица… Скопјаните почнаа да не се разликуваат од провинцијалците…

    Се ова е резултат на една погрешно водена политика во минатото… на пример Железара во Автокоманда…Дали Скопје имаше шанса? Да, имаше! Дали Скопје и провинцијата ќе имаат друга шанса? Да ако сите се избориме за истото! Како? Ќе пробам да ја доловам мојата поента со еден прост пример: За да се добие повраток на средства како регистриран земјоделец, земјоделецот мора да оди до Скопје и да ги достави документите во министерство за земјоделие. Зошто министерство за земјоделие да е во Скопје? Може да биде во Прилеп, Кавадарци, Струмица,… Зошто министерство за култура да е во Скопје? Може да е во Битола, Охрид, Струга,… Можам вака до бескрај… Добро некој ќе рече дека министерствата треба да се во главниот град. ОК! Зошто Скопје да е главен град на Македонија? Државата смена устав, смена карта на општините, стана повеќејазична, … Зошто да не може да се издејствува Скопје да не е главен град на Македонија?

    ОК! Знам дека сега ќе скокнат гордите Скопјани со викендички на нивите од дедовците им по Тиквешијата, Малешевијата, Дебрца, Пелагонија, Преспа, … дека Скопје мора да е главен град. Нека биде, нека остане, само мора да се најде решение какво такво дека ојде државата, не само Скопје!

    Заборавив да кажам дека сум провинцијалец кој живее, работи го сака и го мрази Скопје. Да и јас сум жртва на тоа Скопје… Тоа што ме натера да сум тука е што нема работна сила за мојот специфичен бизнис во мојот роден град, па ПРИМОРАН СУМ да бидам во Скопје. Приморан сум да плаќам големи давачки кон општините, за кирија, за трошоци на вработените, да инвестирам и да подобрувам град кој колку го сакам толку и го мразам.

    До кога ќе сум? Можеби засекогаш, можеби се додека не излезат првите квалитетни генерации од студентите на дисперзираните студии и почнам да го мигрирам бизнисот кон родниот крај.
    Како и да е ќе продолжам и да го сакам и да го мразам Скопје, но пак ќе потенцирам работата со Скопје не оди на арно…

  14. Marija напиша:

    Со текстов ке си имам помирен живот. Фала!

  15. Master Yoda напиша:

    Статијава е одлична. Посебно тесноградите и стереотипни сваќања на дотичниот писател. Се сложувам дека конкуренцијата помеѓу автохтоните Скопски и увезените провинцијалски курви е голема. Се сложувам дека за греови се директорчињата мора да ебат такви увозни курвичиња кога за истото можат да ги платат Скопските подобро. Се сложувам дека пред сељаците да се доселат Скопје беше прекрасно, штета само што земјотресот го прееба.
    И за крај едно прашање: КОЈА Е БЕ ТАА КУРВА ,МУЗАТА НА АВТОРОТ И ЅВЕЗДА ВОДИЛКА НА ТЕКСТОВ, ЗАРАДИ КОЈА СИ МОРАЛ ДА ИСТРОШИШ И ВРЕМЕ И МЕНТАЛЕН НАПОР ДА ГО ИСПРДИШ ОВА РЕМЕК ДЕЛО?

  16. finodevojce напиша:

    Инаку, останатите чесни, поштени, воспитани и образовани деца кои ја колнат курвата и кои не влегоа на овој конкурс за вработување; ќе се вработат по другите компании, ќе успеат, ќе се унапредат, ќе станат директори и ќе распишат конкурс за вработување на кој ќе вработат иста таква курва наместо пријавените образовани кандидати.

  17. Skopjanka напиша:

    od Skopjanka – se slagam so prikaznata za vrabotuvanje, strasno e kako se devalvira rabotnata sila, mok i znaenje na zensiot rod vo ime na prazen seks – samo ne se slagam so izborot na “kurvata” – provincijalka..jas imav prilika da vidam so svoi oci kako toa izgleda, da rabotam vo firma kade sto “kurvata” e od Madzari, Skopska stara naselba..se e ok, samo ne se korenite na taa devalvacija od provincilajcite , tuku od siromastijata i zelbata da se dojde do mok i pari na polesen nacin, i pred se brzo! )i se razbira so silno dejstvo na turbo folk ubavicite so dva grama skolo, i goli silikonski sliki, i predrasutie od tipo – ako nemas iphone si seljak!)
    se slagam so Cinija isto taka, sekoj ima pravo svojata sreka da ja bara pod ova sonce, (zalam za predrasudite koi se obvitkani okolu lugeto od provincija i lugeto od glavniot grad – demek vtorive imame po tri race i 5 noze i dva mozoka!) no nacionot za uspeh koj e opisan vo prikaznata e zal sekojdnevie..pozdrav

    • VIOLETA VIKI напиша:

      Да не се лажеме,никој не сака да ги потцени провинцијата и младите кои доаѓаат во големиот град, И да не се лажеме дека сонот нарочито на секоја девојка е добро да се омажи во Скопје,доаѓаат тука за студирање,завршуваат и факултети и пак остануваат тука да живеат,ЗОШТО? За да прифатат работа по кафичи,по бутици за 150 евра,да се фуцкаат со овој-оној за една пијачка да им плати,и пак ЗОШТО? Затоа што си го трошат времето во надеж дека сепак ако не најдат работа според своето високо образовани,тогаш барем ке разведат некој да се удомат.После по малите градови зјаат празни,епа празни,секој ке вложува во своето место кај што живеел,што си мислите сите вие кој треба да дојде и да го развива вашиот град,ако сите дојдете тука во Скопје, Џабе дисперзирани студии,џабе олеснување да си бидете дома и да не трошите пари по станови за кирии и да јадете еднаш на ден,И да си ги оставате старите родители да тажат по вас,да стареат сами,ама само да се живеело тука по секоја цена,ЗАтоа не се лутете на критиките,создавјте во вашите градови нека заживеат,така ќе створите живот понатака и за вашите деца,и не ке морате да живеете без нив на старост,а МАКЕДОНИЈА ке стане убава сегдека во сите делови и најдалеЧни места,…

  18. Goran напиша:

    Brat tie uspevale i ke uspevaat samo od edna pricina. Site kolegi i drugari na direktorceto ili gazdiceto ke ja prifatat, za da ostanat bliski i so direktorceto – mule.
    Dokolku ja otfrlat i ja ispljukaat – nema da bide taka.

  19. Hffsjksglj напиша:

    Јас мислам дека на нашата сирота држава и е доволна меѓуетничката тензија, па затоа не мора да градиме омраза помеѓу себе. Без разлика дали си од град или од село, ти си македонец! Ти веќе во текстов наведе дека ти биле упатувани многу навреди и пцовки, но дали забележа дека и ти навредуваш и користиш такви зборови што мене ми е гроза да ги прочитам. Ситуацијата можеше да ја објасниш многу поинаку, и самите ќе сфатевме за каква девојка станува збор. Но, дали е задолжително таа да биде провинцијалка?? Таквите девојки ги има насекаде, па дури и во “златново” Скопје. Местото каде што си роден не определува каква личност си. Јас топло им препорачувам, на сите оние што живеат во внатрешноста, дојдете во Скопје, завршете го образованието доколку немате услови во вашите места, но вратете се назад. Направете ги вашето градови убаво место за живеење. Мислете на иднина.

    • mmmmm напиша:

      како ти е напишан текстот многу ми се свиѓа, можел и сељаков скопски да биде малце по културен, за тоа според начинот на изразување дефинитивно му е потребна стручна помош,
      Друго поентата на муабетот ми беше дека секој би се вратил во родното место доколку има кој да го вработе, Политиката ја праве Македонија Скопје.
      На сто години се отвара работно место во малите градови како професор или доктор, сестра геолог итн итн, а годишно дипломираат по 10. 20. 30 ……..
      и кажи ми ти сега што да прават они кога ни како чистач не те вработуваат а не па по професија, затоа и они како и сите гледат да се вработат каде можат.
      Тука нема лутиш.

  20. Горан напиша:

    Брилијантно! Браво! Како да си ги преточил моите мисли на ”хартијава”!

  21. Гробар напиша:

    Decko namesto da seris cel den so statii,zemi i pobaraj nekoja rabota,a ne da kukas celo vreme deka nekoj od provincija ti a zemal rabotata…znaci mnogu go sakam i skopje i skopjani(ama tie pravite skopjani) i ic ne gledam so omraza na niv ama od vakvi nafurani kopilinja kako tebe,preku kur!

    • komitamkd напиша:

      Дечкото не се води од вашата сељачка девиза..мене не ми е убаво па ај ќе серам…или мене ми е ок..па ќе си ќутам…дечкото работи повеќе работи во моментов така да глеј си го твоето гајле..текстов е наменет за жртвите од вас мелачите ..МЕНЕ КУР МИ Е ДВОР МИ ДРУЖЕ НЕ МИ СЕ СЕКИРАЈ МНОГУ 🙂

  22. Колен колен, ти што сакаш да бидеш......сакам да бидам мали Хитлер. напиша:

    Не ти е ни тебе лесно……напи се ќе ти помине.

  23. Драган напиша:

    Не е поентата брат во 21виот век да се затвориме секој во своето село. Треба да изградиме општество каде што јас ако завршам машински факултет можам да дојдам во Скопје и да работам во железара, а и ти ако завршиш рударски да можеш да се вработиш во Пробиштип и да заработуваш некоја нормална плата, како кога би работел во Скопје.

  24. Ики напиша:

    Пред се, го замолувам админот истрајно да го прочита цел мој коментар како што јас ги прочитав двата дела од неговиот текст, пред да ми врати дека не ми го дочитал поради ред причини и да ме изигнорира.

    Значи, ова е реплика на двата дела, бидејќи и онака во принцип во двата за иста тема се зборува.

    Сакам најпрво да нагласам дека се согласувам и дека им се восхитувам на сите твои објави. Го почитувам твојот хејтерски став спрема сите кич и клише работи. Но, од овој твој текст навистина се зачудев. Како човек со толку силни и интелигентни ставови може да напише нешто вака стереотипно и..плитко?!

    Курвите, братче, се курви. Ги има СЕКАДЕ. Тие не се такви во зависност од местото од кај што потекнуваат, туку се такви поради карактерот што го стекнале (најчесто генетски).

    Нема да се наречам себеси ПРОВИНЦИЈАЛКА, бидејќи ПРОВИНЦИЈА е дефиниција за нешто многу подруго од местото од каде што сум. Ќе се наречам девојка од МАЛ ГРАД.
    Во овој мој мал град има секакви девојки. Секако дека има и од овие калаштурите кои ги споменуваш во текстот. Но, има и такви каква што сум јас.
    А каква сум јас? Јас сум обична девојка, талентирана, заинтересирана и надарена на едно поле од уметностите. Е сега, ти мене ми викаш да се запишам на факултет и да работам во родното ми место. Факултетот кој пред 2 години го отворија во мојот мал град е 180 степени различен од она што јас сакам да го изучувам.

    Дали јас, поради вакви исфрустрирани (поради 2 или 3 ,,провинцијалки’’ кои лично тебе и на некој другар ви згрешиле) скопски фраерчиња, кога следната година ќе матурирам, треба да се откажам од својот сон, да учам факултет што не го сакам и во иднина да работам нешто за што не ме бива?! И да го направам тоа само за да не ви го преполнувам вашиот ценет град?!

    Друга работа. Скопјанките биле чисти, негувани и фини девојчиња. Не викам не, познавам многу такви. Имам многу такви другарки од Скопје. Ама, исто така, имам и еден тон другари кои невиноста ја изгубиле со некоја од многуте скопски дефлораторки. ДЕВЕДЕСЕТ проценти од скопјанките што дошле во мојот мал град (на поседок кај колешка, другарка или слично) се измувале, издрапале и изебале со првиот што го запознале. Секој еден мој другар барем еднаш имал one-night-stand со Скопјанка. Не хиперболизирам ништо!

    Финтите од типот ,,ќе работам за некоја илјадарка помалку“ може да ги направи секоја девојка, безразлика од каде и да е. И Скопјанка да е. И да не е во допичњак и на штикла од 12 cm, со самото тоа што нуди поефтина работна рака ќе биде добар конкурент. Снајди се па живеј, братче!

    Треба да си стварно ненаживеан и ненашетан за да мислиш дека ,,ги продаваме нашите планини и ледини за да купиме парче бетон у Центар“. Треба да си СТВАРНО ненаживеан и ненашетан за да мислиш дека ако доаѓам од место што не е Скопје, дека тоа мора да е зеленило или планина. Братче, мојот мал град е исто толку загаден, полн со сивило и со бетон колку Скопје. Ама, има многу помалку можности за иднина, школување и работа од Скопје. Ако нешто продадам за да живеам во Скопје, тоа ќе биде исто така парче бетон, само што тоа би било 60 квадратно парче во мојот град за 40 квадратно во твојот, бидејќи, нели, твојот град е ,,метропола“ и е поскап.

    И ајде да не тупам веќе, за крај ќе ти поставам прашање: Дали повеќе те нервира на шалтер да слушнеш ,,Добар ден, што ви требИТ“ или „Mirëdita“ ???
    Чекам одговор.
    Поздрав

    • komitamkd напиша:

      Во кој дел од овој текст најде стереотипи? Стереотипи ќе видиш во коментарите кај оние засегнатите…..Ништо не е глобално за да морам да одговарам за некој стереотипи…..темата на овој текст задира проблем од кој патат сите ГЛОБАЛНО….поздрав…Немам против Добар ден шо ми требит….За тоа со Мердита сами си го скроивме кога не излговме на РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ТЕРИТОРИЈАЛНА ПОДЕЛБА…32 % ИЗЛЕЗЕНОСТ..тоа е македончето а за тоа што ми смета си пишува во текстот…прикаската со дрољата е вистинита а поради фактот што во Скопје има многу вакви слични прикаски добив инспирација да распукам по оваа примитивна болест….Јас си ја сакам државата, и пишувам ако нешто глобално не чини.. иако сите ме обвинија дека јас имам комплекси…НЕ..ЈАС НЕ СЕ ВОДАМ ОД ТАА ДЕВИЗА…МЕНЕ МИ Е ОК ПА КЕ СИ КУТАМ..ИЛИ НЕ МИ ЧИНИ ПА ЌЕ ПУКАМ…мене лично ме нема допрено оваа тема искрено….ама тоа не значи ако анс не ене тангира па да не збируваме…ако гори дворот на комшијата ќе станам и ќе помогнам во гасењето…поздрав…

      • LizaRd напиша:

        Не братче… проблемот со приказната за дрољата верувам дека е точен. Ете се погодила таа да е од “провинција” без скопски дијалект… ама знаеш кај ти е проблемот?! Што сите такви дрољи ги нарекуваш провинцијалки! Такви дрољи има и од Скопје. Пишувај за дрољи како земаат работно место со играње на картата на надареност во облини и физички изглед… ама те молам немој да ги вреѓаш интелектуалните способности на провинцијалките, затоа што ќе ти кажам јас еден пример од животов мој…. Јас сум од Струга. Со мојата фамилија живееме во Струга. Мајка ми и татко ми работат во Струга. Мајка ми е гинеколог во општата болница во нашиов град. Пред извесно време доби повик од основачот на Ремедика, во врска со преместување на работното место во Скопје. Нормално мајка ми ја разгледа таа понуда. И нудеа повисока плата, подобри услови за работа, а воедно и работа за татко ми на исто место во иста фирма. Се со цел мајка ми да обезбеди подобар живот за мене и брат ми во иднина ја прифати работата, иако тоа имаше и некои последици. Наместо во куќа на 4 спрата живеевме во трособен стан. Во Струга се ти е на 10 мин. пешачење, во Скопје имаш или кола или јсп.Не ја продадовме куќата во Струга за да купиме 40 квадрати стан таму, поради фактот што кога брат ми и јас завршивме со студирање се вративме пак назад. Сега по твојов муабет испадна дека мајка ми е дроља така?! Поз 😉

  25. владо напиша:

    Проблемот за кој кажуваш дека го прават неколку провинцијалки со ниски морални вредности би ти препорачал да го побараш во твојата околина што те опкружува.
    Вистинскиот проблем за кој со гордос пишуваш настана тогаш кога Македонија ја поделивте на Скопје и провинција.Зборот провинција доаѓа од територијалната поделба на римската империја на Рим како центар и новоосвоените територии-провинции.Крајно време е да сватите дека скопјето ваше не е Рим а остатокот од Македонија не е некаква провинција,а кога кажуваш за тоа како некоја провинцијалка ви го зазема работното место треба да се запрашаш што ја натерало на тоа да се иселува од својот крај и да ви го засмрди убавото Скопје.
    За овај проблем известија и власта која жестоко ја браниш за сите постапки која таа ги носи и спроведува и извести ги дека Македонија не е само Скопје дека има и провинција.

    • LizaRd напиша:

      Tocno taka. Se gradat spomenici na Car Samoil, Tose Proevski i red drugi na koi mestoto ne im e vo Skopje. Fali uste da izgradat spomenici na Prlicev i Miladinovi vo Skopje namesto vo Ohrid i Struga! Pa i uste imase predlog Struskite veceri na poezijata da se odrzuvaat vo Skopje….. mislam ARE YOU MAD BRO?!

  26. milcin1 напиша:

    Преубаво, стварно преубаво. Сеа еве ќе ти дадам јас идеја за следниот. Јас вака ко богато провинцијалско сељаче дојдов ‘У’ Скупјето и ви ги изнаебав Скопските шмизли и спонзоруши. Добар речник имаш младичу, еве ти идеја за следниот текст

  27. Хаха напиша:

    Интересно е што пред овој текст го читав текстот “Бранители-заборавени, одфрлени, понижени(Усранковни стандарди)” , кој е тотално вистинит… и незнам што ѓавол ме натера да налетам на ова, за да мислам дека си тотален идиот.. Насекаде има спонзоруши, “дрољи”, дури и многу повеќе во Скопје, одколку што мислиш.. нели е најголем град со најмногу популација, за разлика од малите “провинции”. Јас искрено имам изгубено надеж во Македончето, и после овој текст уште повеќе, само заради причината каде што се оддалечуваат “провинциите” со Великото Кралство Скопје, а тоа најмалку ни треба сега… Не заборавај дека Скопје не ви го пусти и грди “провинцијалчето”, туку изродите во фереџиња и кечиња, кој сакаат да не срамнат со земјата. Поздрав комита, продолжи така 😉

  28. LizaRd напиша:

    Го читав текстов и на средина прекинав… не ти е поврзан со првиот дел, затоа што во првиот дел зборуваш за провинција/лки, а во вториов дел за некоја си курва. Курва може да се појави и од Скопје, ништо чудно на толку народ и некоја таква да се најде. Не се сите такви и не се сите курви. И во Скопје ги има и тоа многу и не летајте многу во облаци, а воедно и не ги издигнувај скопјанките на врвот на пирамидата. А тоа за директорот….. тоа ти е брат комплетно потрошено време за пишување. Знаеш зошто? Затоа што имаш 1. Неморален директор; 2. Неморална вработена; Никој не го фатил за гуша директорот си твој да спие со нејзе! Ова ти е промашена тема, подобро избриши го постов (и стариот со него) и пишувај за поубава тема НЕПОТИЗАМ, барем тој го има кај нас колку ти душа сака.
    П.с. *(не сакам да те навредам) пред да отвориш блог и почнеш со пишување прочитај барем малце правопис… од едно просто читање ти најдов грубо да речам 20-тина грешки, а камо ли да го читам цело. Сватив се пишува со Ф (сфатив), запирка (,) се пишува пред А, а не пред И, итн. итн.

  29. РАКИЈА напиша:

    абе провинцијалки/ци глупи,никој не рече дека не ве сака или дека ви е забрането да доаѓате и живеете во СКОПЈЕ,ви се кажува дека не треба да се подценувате,понижувате а уште помалце да се ЕБЕТЕ за тие пусти пари.ДОКАЖЕТЕ дека вредите повеке од еден стан кола или незнам сто друго имајте малку САМОПОЧИТ И ДОСТОИНСТВО

  30. Ламбе напиша:

    коа се појави букарски, исто почна нешто да дрви со безобразен речник и демек го сврте вниманието кон себе. плукаше по што стигна, по трендо, по јанко, сеа каде е? секое чудо три дена…

    би платил да прочитам добар текст на оваа тема, без вокабулар на опинок од најдалечното предградие на „градот убав“. курви имало и ќе има, ќе се ебаваат без ред, како им дојде, а можда негде ке им упали. што праат тие што идат да студираат у странство? носат појас на невиност? си ја чуваат за дома? за комшичето кое лепело плочки додека ја ѕиркало од прозорот на зградата карши? за скопјанчето натажено дека немало пари за интернационална диплома додека она се примала од странските извори на знаење?

    говорот на омраза не е литературен стил. јас сум роден во Скопје, тука ги имам проживеано и најсреќните и најтажните моменти од мојот живот. кога се оженив со нескопјанка, речиси да немаше некоја СТАРА МОМА која не ми прокоментира. јадењето бубрези на темата загрозени од провинцијалците, ми е баш тоа: барањето оправданија на старите моми зошто сите возови им побегнале. а зашто им побегнале? оти многу пребирале, не знаеле да го задржат тоа што го имаат, да бидат среќни со тоа…

    скопје можеби е станат велеград, но корените на скопската шема се итекако сељачки. македонија нема традиција, буржуи, стари големопоседници, некоја кралска култура итн… и да ги имала, фатиле усвет. скопје е големо село. троа поише во барок облечено, али село. во таа смисла, сељаци кои имаат кеш да купат стан без двор и без гаража, дури и без имотен лист, заслужуваат да го јадат реметот. за умислените скопјани, кои мислат дека тоа е доживотна титула која треба да ја носат како да се китат со туѓо перје кое не го заслужиле по ниеден друг параметар освен што се родиле во непосредна близина на 42 напоредник, морам да ги потсетам: животот е еволуција. оди во њујорк, биди таму скопјанец да те видам. понашај се дека не работиш без 25.000 стартна плата, па преживеј. биди факман во рим, париз, лондон, виена… оди продавај им памет на нив, да не доаѓаат во скопје, да не случајно го купат евн или што друго новородените скопјанчиња можеби ќе стават на продажба…

    има и друг поглед на нештата. еве да го земеме Белград за пример: дали ќе беше ист без сељачиште како Бора Чорба, доселено од Чачак? Дали на Белград му недостига што во него не живее, ниту твори еден „војвоѓанец“ како Џоле Балашевиќ? Дали на Тоше Проески требаше Скопје да му ги затвори вратите бидејќи доаѓа од Крушево и беше подготвен да си го гради патот почнувајќи од најниските нивоа?

    Скопје можеби е политичка или економска елита, ама не и граѓанска. Жителите се рамноправни на цела територија на државата и нема таков закон кој ги штити умислените пауни. Глуп народ има сегде, курви уште поише, а скопјани нит се имуни на едното, нит на другото.

  31. ani напиша:

    Prvo, moram da ti kazam sekoja cest za ova sto go pisuvas. A onie sto propovedaat mir i tolerancija mozat da idat da se slikaat. Covekot ne e komjuter, ima emocii i ne moze da ne se vodi po niv.

    Ova sto go zboris za kurvicki, do sega takvi uspesni vo skopjevo ne sum sretnala. Poverojatno e jas barem mislam situiran covek da iskoristi takva otkolku taa nego… Mene vo skopjevo mnogu povekje mi smeta ona za provincijalskite klanovi, koe e definitivna vistina… Se nabutale na sekakvi mesta, se drzat zaedno… bog da cuva… mi se ima sluceno da polagam ispit usno so takvi vrskajii, kje im svrti muabet profeosorov – a, ti od vevcani si, da jas vo taa kafan sum idel… bla bla bla… eve ti 10… – a nekoj cesno sto si uci, go maltretira. Vakvi primeri imam i jas i sekoj drug skopjanec kupista, nema potreba da navleguvam. Fakjaat vrski na baza profesorov bil od isto selo so mama ili tato, ne znam od komsiskata kukja bilo detevo… gluposti zivi… I za vrabotuvanje e pak isto. Mada ne vikam deka nema takvo nesto i megju skopjanite, ama provincijasi se masteri za ovaa rabota. Tie voopsto ne razmisluvaat sto bi sakale da studiraat, samo se butaat kaj sto mama i tato imaat lugje sto kje im sredat da zavrsat i da se vrabotat i od toa mi se gadi… ne e deka nema fini deca od provincija ama iskreno… odbivni mi se, osobeno onie prostine, kaj mene vo zgrada se imaat smesteno nekoi provincijalki pod kirija, ne mozam glasot da im go podnesam…

    baska doagjaat od nekoi si mesta nikakvi, sto ne ni licat na grad, i se bunat deka skopje ne im cinelo. Ne go ni pocituvaat gradot, ne ni imaat nikakvo cuvstvo za negoviot duh i za negovoto minato… i jasno e deka se iskompleksirani, se trudat da se odnesuvaat gradski so sila ama toa izgleda groteskno… povekje se blamiraat sebe si… Isto taka mnogu od niv se nekulturni. Nemaat osnovna gradska kultura i tie lugje ne se za vo golem grad. Cepaat na dijalekt. Kaj mene na fakultet predavaa seminarski na dijalekt. Za nekoi od niv se somnevam deka voopsto znaat da zborat literaturen makedonski jazik.

    Inace citav edna reakcija na tvojata prva statija, od nekoja si intelektualka sto navodno e stara skopjanka, sto objasnuva kako site treba da se tolerirame, da se razbereme, demek lele greota niv ne im se razvivani gradovite… toa se e vo red jas gi razbiram tie lugje. Ama ne mozam da kazam deka mi se dragi. Naprotiv mozam da kazam deka mi se odbivni. A i zenata sto go pisuvala toj tekst, ocigledno nema poznavanje od sociologija-kultura, iako ocigledno si misli deka ima. Normalno e vo edna sredina novoto naselenie sto doagja da se cuvstvuva zagrozeno, bidejki e novo, i mora da se drzi zaedno za da uspee. Ama zaradi nivnata navodna napatenost i zadolzitelnosta na ostanuvanje vo skopje, tie se lakomi, grablivci, po sekoja cena, so sekavi sredstva kje uspeat, a sistemot nikako ne go kaznuva toa. Zaradi seto toa a i generalno, bidejki toa naselenie e novo, razlicno i se drzi vo zatvoreni grupi, graba sto stigne, isto taka e normalno da bode oci i da im smeta na lokalnite (skopjanite) i da sozdava, izvini, stvara po skopski, odbivnost kaj niv. Isto taka normalno e megu tie dve grupi da postoi razdor. Socijalizacijata da bide oteznata, ne samo zaradi grablivosta na prvite i pretencioznosta na vtorite, tuku i zaradi faktot sto ednostavno poteknuvaat od razlicni mesta, rasteni se vo razlicni uslovi, so razlicni vrednosti, vospituvani se razlicno, zivotnite celi i sonista i veruvanjata im se razlicni. Toa pravi golema razlika, sto ne sekoj moze da ja premosti. Covecki e da postoi antagonizam megju tie dve grupi i od moe licno iskustvo mozam da kazam deka iako ima i fini deca megju provincijalcite, ne se site takvi, prijatelstvata so niv nikogas ne mozat da bidat taka verni kako onie so decata od skopje.

    E sega, za zal ovoj problem ne moze da se resi so omraza i prepukuvanje i prefrlanje vina. Ednostavno toa e taka, i mora da se prifati, a se sto individualecot moze da napravi e da kritikuva, kako sto ti pravis i da izrazi nezadovolstvo. Vo tie muabeti deka treba da se smeni politikata kon razvivanje na malite gradovi nema da navleguvam, toa sekoj go znae.

    I isto sea se setiv, zenava sto navodno e stara skopjanka, tvrdi deka ne cuvstvuva vo sebe gnev kon provincijasite. Jas mozam da kazam kako stara skopjanka deka i te kako cuvstvuvam! Nikoj ne saka da si go gleda svojot grad kako zapagja vo beda, megju drugoto (ima i nekolku drugi jaki faktori tuka) zaradi grupi na dojdenci, sto pak kje kazam nemaat ni pocit kon gradot ni razbiranje za negovata istorija, ni cuvstvo za zivotot vo toj grad. Vistinskiot skopski duh e vekje unisten, recisi i da go nema, kako i samite skopjani, skopskiot dijalekt i skopskiot nacin na zivot. A za toa, ne mozam da kazam deka mi e seedno! Si go sakam gradot i ne sakam nekoi ajvani da mi plukaat po nego. Nesto sto najtesko podnesuvam e koga provincijas kje promrci za gradov. Pa idi si vo tvoeto gradce-selce krlezu eden!

    • LizaRd напиша:

      Ako sme krlezi, kako sto ti ne narekuvas nas od provincija, zosto zboruvate za Ohrid, Struga, Dojran i red drugi turisticki mesta deka se gnasni, i deka se skapi i deka se katastrofa i red drugi raboti! OSTANI SI VO SKOPJETO TVOE I NE NI IDAJ NA ODMOR AKO TI SE GADI OD NAS!

      • ani напиша:

        Kako prvo ako ne vi idat skopjani, vie nema profit da imate. Kako vtoro, da mi izvinis, jas koga idam vo ohrid imam pocit kon gradot i kon negovata tradicija. Si odam na kaneo si odam vo amfiteatarot, na plausnik… isto i vo struga, samo sto posledniot pat povekje avlii vidov otkolku struska arhitektura… i na kraj kraeva, koga odam vo ohrid, struga… lokalnite profitiraat od mene, kako sto i samite vikaat – ja berat zetvata – . Ne odam tamu za da fatam vrski i da se ubutam na pozicija… a posle se sto imam doziveano vo ohrid, ne mi se ni odi poslednive godini, ponegostoprimliv narod nemam videno…

      • ani напиша:

        a deka nemate cuvstvo za turiza, nemate i toa e fakt… ako si od ohrid, mozam da kazam deka vie samite ne si go pocituvate gradot…

  32. Nina напиша:

    Баш поради ВАКВАТА ситуација, Скопјани почнаа да бегаат по страна. Пошто на сите ни е дојдено преку курац искрено да ви кажам. На некого родителите ќе му седат дома и ќе трпат а некој директор од Битола во Скопје цела фамилија ќе си ја донесе овде. Веќе во центар нема ни еден стар Скопјанец, се е тоа кираџиска провинција. Стравови.

  33. Iva напиша:

    hahah uzivav dodeka go citav ova, osobeno deka e od maski mozok!!
    Ogromen poz!!
    Ps. So bi bilo ubavo da se napravi eden comedy movie za ovaa tema hahah

  34. Srekno osvesten напиша:

    Среќа шо типките шо ми идат по дома се од Скопје, иначе ќе беа курви, можда и болест ќе накачев…. Фала за текстов, сега барем нема да носам провинцијалки по дома 🙂

  35. MILAN_ATGM напиша:

    Си било еднаш едно СКОПЈЕ по чиј светски пример цутеле многу урбани навики во согласност со условите тогашни што автоматски го гаеле духот на градот наш македонски -главниот но и гладниот за комплетирање на нешто што се цени на планетарно ниво: ID -itself, кој за надлежно-надежен двигател бил и Е задолжен народот -како одговорен фактор кој грижливо го одржавал секој детаљ чија задача била да се урамнотежи граѓанскиот импулс со ритамот на градот СКОПЈЕ сосема спонтано дошло до таква синхронична изодинамија слично на еден мозаик од раси кој функционира како холистички одбрано-одбранбен механизам во бојно поле само што ова е више приказ за примитивни форми на варварство (што секако се дел од људска подсвест) а не за еволуиран прогрес на еманцепиран хомосапиенс кој граѓанската доложност и достоинство преставувале дел од секојдневните суштествувања и меѓусебни дејствувања кои служеле за јачање на веќе постоечкиот расен амалгам како и за афирмација на едениединствен стил базиран на најдоброто од секој менталитет што се згодил тамо пред бигбенГ да запре се (земјотресот).
    Нажалост 25.7. “63 (05:00) стартува нова шема која до денденешен преставува гол потомок на древната лоза т.е. на истата матрица зортно зачнат (клониран) град што би се поистоветувал со мн филмски тематики али конкретно еве со дете од епрувета нормално “проверен” метод во исчекување на несреќните родители т.е. оние “преживеаните” и истренирани граѓани кои се надале дека не е се изгубено, барем не семето на овојпат атрофирано СкОпјЕ кое споредбено со пинокио у улогата на Џепето се јавуе почитуваниот Кензо Танге чии амбиции да го преоблече и идентификува тогашното Ск0пјЕ низ права професионална призма со доза на уметност не била недостижна барем не на неговата хартија која у прв план нормално се развивала АМА се додека заебаните политиќари не го абортирале целиот процес и втурнале у неповрат. Како би они егзистирале морале стратешки да створат нова валута попозната како ЦенК. Девалвираниот Танге изгубил значење на злорадост на Ценкарошиве кои створиле еден вид на исхемија на пустото Ск0пјЕ кое полека но сигурно венееше и бледнееше плавата самовила која првично требаше да го оживее и воскресне староСКОПЈЕ од минато со веч утврдени формации и димензии како и најнеопходниот фиксатор: КОРЕНОТ- кој придружуван од граѓанскиот свет придонел за една скопска препознатлива симфонија која шармирала со матични митови и урбани легенди, скопски легенди, вивидни ноќни проводи и куп марифети кои биле егзотика за остали а уедно и изазов за комшии чиј доживљај бил рамен на културен шок за оние конзервативци што ширеле територија па затоа темелите попуштиле и силеџиите упаднале и го злоставиле Ск0пЈЕ у лет и така тоа трауматично минато ги моделира моралните начела до денденес кои консеквентно се придржаваат и најстарите скопски мрчатори џоа кактуси опстојуваат у оваа –граѓанска–> пустелија каде условите ги диригираат дојденците со нивните смрдени навики на кои не се имуни ни скопските кучиња кои јадат со една предност за која знаат само оние скопјани погоре а тоа е достоинството како најдобар од сите можни човечки квалитети и е неуништливо самопосебе ама затоа е ретроградна појава кога симултано влагаат два “инцидента” во канцелариското лоби со 2 различити идентитета една од скопски ареал и друга од страна и двата вида се ништожни самипосебе и секад спремни на кооперативност коа е распаљотка у питање али пошо претпоставениот е ограничен со еден “мењач” кои си има свои брзини во зависнот од условите пред патот се одлучуе да го даде “алатот” на перење и редовно одржавање на само еден од наведените два кандида-та со дубооко искуство а и деколте такоџе спремни да конКУРираат на talentshow-то aka курпушијада кое стварно трЕБЕ да се потруд(н)и за да добие пажња а недалбог да знаат дека си со кола на пиволенд е тектогаш мислимуја коа ќе им снема упалаач , ќе им се заглави штиклата или ке се “испијанат” од едно пиво а уште пената им останала на уста али скраја дае ни тоа не мање катастрофично од овдешниве рошли со дудлачко-гудачко-дугачко минато али кратка историја без разлика колку кратка пак ораториката им звучи коо Шон Пол (напушен)… али чудна ствар у ова современо Скопје је шо врти~сучи опстануваат некои културни богаства и знаменитости со музејска вредност ес да се гушат од накрмени шабани и нарко-шамани ама освен воздржаниве конформисти од Македонија праат маХедонија со нивните игрорантно-иритантни ставови само клати и тркалај идеологија се сувише се застапени во напатениов ни град Скопје кој уше од влез ти се излага пошо налетуваш на исламски “космодром” шо е жолто светло на некој начин те спрема за Скопско- Shkupi конкубинат со свои ризици кои ги тангираат и “необоените” Скопјани шо се бесценет раритет и светла иднина на градот спротивно од секојдневните аждери чии коруптивно-окупативни граници го преминаа дозволеното па останува уште погубна утеха за крај што би рекол Вртев : “Од свет прегрнат од жеден љилјак само смрта е слобода..” али свилен гајтан само за скопските предатори кој плукаат у бунарот од кој зависат шо би рекле -Не го вади курот кај шо го вадиш лебот – али штачеш нормално е квадратот да не ја разбира коцката му фали димензија .
    PS: Само кроце али без игнорирање на фактите наоколу и никако парирње на ниво на шверцуваниот опонент не дека треба на Брејвик храброста да му ја помешаме со онаа На Мајка Тереза али ипак да се едуцира и редуцира бројот на морално банкротираните а у тоа поле сме взаемнозависни!
    PSP:Otherwise–>hakuna madafaka<–

  36. AngelOfArh напиша:

    Каснам ко шинобус на релација Солун – Београд, јебига…. ја сум провинцијалска дроља која годинава што измина заработи поприлично доста пари па си ја ладеше у Грчка на моренце…. и замисли брат парите не сум ги заработила од продавање дунда на богати бизнисмени, уау, како ли само сум успеала…. Успеав бе дечки, успеав, работев од 9 до 4, не мрчев ако ме прашаа дали можам да завршам она што денес ми е дадено а било потребно за вчера. Ти одговорив минатиот пат па си викам ај да не останам покусо, не за друго, сеа ти ја сфатив поентата бе дечки. Имам три опции:
    1. Или те откачила некоја дроља од провинција за некој батка од Јурумлери со ауто и сметка у банка.
    2. Или другар ти ти ја лапнал пред нос онаа што ти се свиѓала ланското лето у Парадизо, и пак ради тоа што има подлабок џеб и бољи ауто од тебе.
    3. И трето и последно, некоја дроља гадно те заебала на интервју за работа прифаќајќи ко шо викаш ти да работи за 8 000 илјади.
    А може и да не е ниту едното од овие, може едноставно да ти преќиснало од сељаците во градов, ама пријателе да те демантирам малку, сељаци има и од Кадино, и од Мралино, и од Мокрино, и од Фурка, а има богами и од Центар, од Карпош, а и од Штип, и од Гевгелија, и од Велес и од моето Валандово. Од сељачанизмот пријателе сите патиме, и ние јадни провинцијалци, и мене ми сметаше завчера на пиволенд сељакон со запотена мишка од Јурумлери, па ништо, си се подместив понакта малку, ама таму ме пречека другарка ти дроља, со проѕирен фустан до под г`з и штикла не 12 цм, ами 20, со кармин до под нос, со парфем кој верувам и Пере на бина го осети, и знаеш што таа мала дроља не беше од провинција, малата беше од Центар, тато ја донел со ауто до пред Палас и ќе му се јавуе да ја земе, пошо некој скопски сељак со ауто ја заебал, не дошол па да ја возака низ градов. И мене ми преќисна сељачанизмот, веруј, ми иде да фатам џаде.
    И се се надевам, еден ден ќе најдеш Скопјанка со плава крв, дедо и редел коцка пред еден век на плоштад, ако не за друго да не те скрши од мавање некој нејзин брат коа ќе ти ги прочита статииве. Да те предупредам, изминативе 9 месеци не искачај многу од дома, Скопје ќе врие од провинцијалци 😉

    • komitamkd напиша:

      Леле сестричке ама си речита…баш ме почести со коментарчево и многу ми е мило на бујната фантазаија….Да ти кажам …фала богу другар не ми ја лапнал девојката…нити па ме откачила некоја си провинцијалка или слично…
      Мене ми е смешно, зашто во оваа земја ако некој за нешто БРЧИ тоа значи дека заради негови фрустрации??? Тоа така функционира во оваа ретардирана држава…(ако мене не ме тангира некој проблем ме заболе кур за останатите)
      …..епа да ти објаснам…ЈАС не сум таков…мене ми е животот одличен…доволно сум имотен, ментално се сметам за силен и не се срамам да работам било што..барем тоа го работам чесно…..Ова пишувањево ми е еден издувен вентил ама гледам скандали праам многу со текстовиве. Така да, почнете да размислувате малку проАКТИВНО….
      На овој дечко шо сере на овој БЛОГ му сметаат некои работи затоа што се неисправни..не се мои лични проблеми….дека сите гледаат лично затоа и коментарите на овој текст се такви ко шо се…мене ме обвинуваат за 300 работи..ми го цртаат менталниот склоп а никој не сака да се врати 10 чекори назат и да се прашаме ШТО НА НАС ВООПШТО НИ СМЕТА???
      Не е овој батко овде шо мрчи верувајте ….By the way…Среќно сум оженет со Скопјанка а братот на мојата сопруга ја обожава статијава…шо да праам.:)
      ЗНАЧИ…ТЕКСТОВ НЕ Е ПОБУДЕН ОД МОЕ ЛИЧНО ИСКУСТВО не ми се секирајте мене …и така само вашите животи се битни

      • AngelOfArh напиша:

        Абе пријателе, многу се негираш во коментаров ама ај да не ја квасиме работава повеќе, и така знам не сум ти омилена уште од претходната статија. Ко што кажав веќе, конечно ти ја сфатив филозофијата, мило ми е што не си имал интимна мака со нас проинцијалките. Ама некако пријателе остави малку резерва, нејќу бе да ме класифицираш у дрољиве, ете сум, провинцијалка, никаква, можеби и имам некој специфичен мирис на провинција, ама не смрдам бе брате. Ко што веќе пишав, и мене ми сметаат сељаците од мојот мал град, ме фаќа еза од нив, всушност мене ме фаќа еза од сите сељаци. Само за споредба, наместо твојава дроља сеа ќе ти раскажам за едно друго девојче. Значи вака, пошто имала талент а у нејзиното провинциско градче немала кај да го искаже си дошла у твојот град, си завршила и средно и факултет. Дошло ред тоа провинциско девојче да се вработи, нели завршила де, ама у меѓу време му го џапнала дечкото на некоја твоја скопска пријателка и се за љубав, не и се враќало назад, а и немала што да прави во нејзиниот мал провинциски град, од архитекти боли глава таму. Значи на интервју за работа кај фин скопски архитект, кој патем не ме праша кој број прслук носам, си се вработив, и замисли, со почетна плата барем дупло поголема од таа на твојава дроља, додуша и малку повеќе, а знаеш што мојата колешка скопјанка, она почнала со платата на твојата дроља 😉 Епа види пријателе сеа девојчево ти аргументира, фала богу на висок стил, и самиот си призна. Речита сум бе пријателе, ме надарил господ, фала богу со нешто повеќе од плава коса и голем граден кош, па што. Љуби си ја пријателе женичката, немам муабет за тоа, дури и за шурата твој, ама имал малку резерва и за понекое провинциско пријателче во твојот, се надевам, широк круг на пријатели, па не мора да е сељак, не има и нас вредни за пријателство 😉

    • ani напиша:

      aj ma dosta… si bila talentirana, si se vrabotila, ne te prasale koj broj prsluk nosis… pa ne te prasale, “skopskiot” arhitekt sigurno ili bil rodum od tvoeto selo ili po nekoja linija bil povrzan so tvoeto selo… ne mi kazuvaj gluposti, bas tebe te izbrale, ti vo skopje arhitekt da rabotis, od valondovo dojdena… nema kapacitet gradov vekje da ve primi, ne e ova ’63… Kaci si se na toj voz solun-belgrad i ne se simnuvaj na ovaa stanica.

      • Ики напиша:

        Имав на ова дадено одговор и предходно, ама еве ми го нема коментаров. Да се вратам на статијава стара скоро година дена ме натера една случка. Сестра ми, ,,провинцијалка”, учи во Скопје, и имаа со колегите некакво барање до деканатот, што знам што таму, небитно. Од 80% колеги Скопјани, мораше токму сестра ми да оди во Скопје и да го поднесе усното барање. Зошто? Затоа што пошле предходно Скопјаните кои лично ги запознав, и со својот прост, шкрт речник кој се состои само од ,,пеер, брат, буљаш“ ја заебале цела работа. Знаете да кењате по интернетов а лице во лице не знаете да сврзете 2 реченици. И пак ќе кажам, од сите тие Скопјани, ,,ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ”, се забра сестра ми со возето, со литературен јазик и богат речник ја среди работата за цела класа студенти.

        Инаку, АНИ, а колку генерации од твоето семејство уназад се родум Скопје? Татко ти бил војно лице од Мидинци а мајка ти ја зел со стројници од другото село. Еве ти гарантирам дека ако уствари ПРАШАШ од каде си, ќе дознаеш некоја фатална вистина, дека си ми 3-та братучеда можеби.

        А за админот…хахахаах…. Леле админе, се гледа твојата решителност во текстовиве и разликата во одговориве. Зборувам за одговорот што си ми го дал погоре на мојот коментар. Текстовиве ги составуваш со недели за вака убаво скоцкани да ти се, а после се д’ткаш како тинејџерка на fb со симпатијата кога ќе пишува. Што правиш по дома некој вака убав diss кога ќе ти мане, плачеш, па не знаеш што да фатиш побрзо, дали речник или палома?

        Остани во добро здравје и поздравен 🙂

  37. aleks напиша:

    drugar demek samo provincijalkite goltaat i se dupat so kogo stignat a vasite ne gi pravat ovie raboti tuku sekoe sabajle odat vo manastir na utrinska molitva nemam namera da gi navreduvam skopjanki pogolemiot del se normalni devojki i koga zboris “provincijalcite” ne zbori vo mnozina tuku vo ednina koj ti dava za pravo sudejki spored eden dva slucai kako ovoj gore blagodarenie na tvoite kretenski tekstovi ljugeto da imaat pogresna percepcija za “provincijalkite” koi 90% se sosema normalni skromni devojki koi ni na kraj pamet nema da se drznat da napravat vakvo nesto kako tvoite povrakanici od ozgore i se primorani ne po nivna volja da prezivuvaat vo skopje den za den se zaradi losata politika na site vladi nanazad site rabotni mesta da gi stacionira vo skopje neznam sto bi ti napravil da si na nivno mesto.Neznam kolku si primetil za mene cela makedonija e edna golema provincija vklucivajki go i skopje koe vo poslednite godini pocna da lici na grad ako se provincialcite prljavi gnasni i nevospitani zosto vo “selata” ne visat najlonnski kesi po drvata i zosto nema rasfrlano gjubre na sekoj cekor kako vo skopje situacijata so javnata higiena i kultura vo “selata” e diametralno sprotivna vo odnos na skopje na podobro se razbira.

    P.S. od kade e naselen tatkoti ili dedoti vo skopje od pripor zelenikovo ili nekoe velesko selo ???

    nisto licno ostani mi so zdravje golem pozdrav do tebe i tvojata familija od eden “seljak” od provincijata so crveni obrazi kriv nos i so troa pamet vo glavata i rastovaren od visha vrednost kompeksi )

  38. Skopjanec напиша:

    Site selancinja pred da iskomentiraat nesto za ruznite skopjanki koi se ebat po provincii, treba da imaat nesto na um: Edno e ebenje od zadovolstvo, a drugo e ebenje za privilegii.

  39. jasna напиша:

    You Sir,Just made my Day! Sekoja cest!!

Напишете коментар